”Monitorizarea variaţiilor de preţuri şi verificarea modului de declarare a obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măşti, mănuşi, biocide, dezinfectanţi) şi alte echipamente de protecţie sanitară, care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate Covid-19, cât şi produse alimentare esenţiale specifice coşului de bază”
Un comunicat al Fiscului arată:
Plafonarea prețurilor și rechiziționarea, luate în calcul
Precizările vin în contextul în care Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a anunțat miercuri că dacă produsele sanitare nu se ieftinesc, atunci ar putea recomanda măsuri de urgență precum rechiziționarea sau plafonarea prețurilor, potrivit Agerpres.ro.
”Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. După cum se ştie, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. În orice caz, aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. O observăm cu atenţie, avem în derulare investigaţii, iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenţi la ce se întâmplă şi, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenţii”
Bogdan Chirițoiu:
Restaurantele și mall-urile, verificate
Direcția Antifraudă susține că este împuternicită să verifice măsurile impuse de ordonanțele militare în baza articolului 24 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, Direcția Antifraudă verifică dacă se comercializează produse în restaurante, hoteluri, cafenele și alte localuri, dacă mai au loc activități comerciale sportive sau jocuri de noroc ori servicii de tratament balnear.
Concomitent, instituția verifică dacă este respectată închiderea mall-urilor.
În centrele comerciale este permisă în continuare comercializarea de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, produse de optică medicală, curățătorie și vânzare de electronice, dacă operatorii economici respectivi asigură livrarea la domiciliu.