„Începând de astăzi vor fi verificate multe societăți care ar trebui să se încadreze în Ordonanța 186. Verificăm modul de calcul a cifrei de afaceri și dacă se încadrează în acel prag de 75% din total cifră de afaceri pe cele 4 coduri CAEN care sunt prevăzute în Ordonanța 186”, a spus Lucian Heiuș.
Președintele ANAF a precizat că Direcția antifraudă efectuează verificări ample, care vor dura aproximativ 10 zile. „La finalul acestei perioade, eu cred că o să am o listă foarte clară cu câte societăți din România datorează contribuția de solidaritate, iar după aceea o să așteptăm termenul de 25 iunie care este prevăzut în ordonanță, când trebuie să fie declarat și achitată această contribuție”, a adăugat el.
„Abia am început aceste verificări. Vă pot spune doar că am trimis pe cei mai buni oameni pe care îi aveam în ANAF, oameni specializați în aceste produse energetice, în acest tip de activități și la finalul verificărilor să știm cu certitudine cine se încadrează și cine nu în prevederile stricte ale acestei ordonanțe, discutând despre contribuția de solidaritate”, a mai afirmat preşedintele ANAF, Lucian Heiuș.
Taxa de solidaritate, adoptată în decembrie 2022
Taxa de solidaritate pentru producătorii de țiței, gaze și rafinării este o măsură prin care Guvernul așteaptă încasări suplimentare la buget.
Executivul a adoptat pe 29 decembrie 2022 o ordonanță de urgență prin care transpune în legislația națională un regulament UE apărut după ce liderii europeni s-au pus de acord pe impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor.
Concret, Guvernul a decis impozitarea cu 60% a profiturilor excedentare ale companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor din anii 2018-2021.
Termenul de declarare și de plată este de până la data de 25 iunie inclusiv sau până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat.
OMV a spus că plătește taxa de solidaritate în Austria, nu și în România
În acest context, OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat pe 12 ianuarie, că nu va achita contribuția de solidaritate impusă de Guvern pentru suprataxarea profiturilor excepționale generate de criza energetică.
„Ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, a transmis compania cu capital majoritar austriac.
În schimb, grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate, impusă de UE, în Austria.
Pe 13 ianuarie, Lucian Heiuș a spus că dacă se constată că OMV Petrom se încadrează la plata taxei de solidaritate și va refuza să achite suma impusă de lege, „vom veni cu o impunere și apoi vom trece spre executarea silită”.