„În ianuarie s-au constatat anumite neconformităţi la unitatea de incinerare de la Smârdan şi a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii până la remedierea neconformităţilor”, a explicat Mitică Turchilă, șeful DSV Tulcea, pentru Ziarul Delta.
Oficialul spune că „s-au transmis agentului economic neconformităţile şi s-a solicitat să se stabilească un plan de măsuri pentru remedierea acestora”.
Turchilă afirmă că DSV a fost notificată „de mai multe ori” de patronul incineratorului, care a informat că s-au remediat o parte din neconformităţi.
DSV: „Toate măsurile au fost remediate, în afară de una”
„Echipa DSV s-a deplasat acolo în mai multe rânduri. La ultima deplasare s-a constatat că toate măsurile stabilite au fost remediate, mai puţin cea de întocmire a programului HACCP (n.r. Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control), punctele critice de control şi monitorizarea activităţii acestuia, lucru solicitat de noi. După ce acest aspect se va finaliza, ne vom deplasa la faţa locului şi, dacă lucrurile corespund legislaţiei în vigoare, unitatea îşi va relua activitatea”, a declarat Turchilă.
Când am fost solicitaţi să mergem la unitate erau prezenţi şi reprezentanţii Gărzii de Mediu care au măsurat parametrii privind poluarea, respectiv la coşurile de evacuare, şi au constatat că unitatea îşi poate relua activitatea în perioada imediat apropiată.
Mitică Turchilă, șef DSV Tulcea.
Declarația lui Turchilă este contrazisă de procesul verbal întocmit de inspectorii Gărzii de Mediu, sosiți în control la Smârdan, pe 25 iunie.
Ce spune raportul Gărzii de Mediu
Potrivit documentului obținut de ziar, în ziua respectivă au fost introduse în incinerator peste 20 de tone de oase, cadavre de păsări, suine și bovine.
Garda de Mediu notează că „măsurătorile pentru poluanții de interes” nu au putut fi efectuate din cauza faptului că „temperatura gazelor de ardere la coșul de evacuare indica temperatura de 570-590 de grade Celsius, drept pentru care nu s-au putut efectua determinările”.
În finalul documentului se precizează că „arderea era incompletă”.
Istoricul cazului
Libertatea a dezvăluit că patronul Gelu Cazacioc a îngropat timp de aproape un deceniu tone de cadavre de animale pe 7 hectare de teren lângă incineratorul său, în comuna Smârdan.
Garda de Mediu nu a descoperit cimitirul ilegal de animale, în ciuda nenumăratelor sesizări făcute de localnici din cauza mirosului insuportabil care se simțea până la Brăila. Totul a fost dat în vileag abia la începutul anului, când au venit comisarii de mediu de la București împreună cu procurorii.
În schimb, Enel a descoperit, în martie 2019, în urma unui control că patronul incineratorului fura curent, așa cum Libertatea nota încă de dinaintea flagrantului de anul acesta, și a înlocuit transformatorul de putere cu o improvizație, astfel încât cablurile să ocolească aparatele de măsurare a curentului. Pe 12 martie 2021, Cazacioc a fost prins în flagrant făcând același lucru. Reținut în martie de procurori, Cazacioc a fost trimis în judecată în acest dosar.