În Complexul de Servicii Comunitare Fântânele, din județul Prahova, sunt cazați în total 52 de beneficiari, bătrâni, adulți și copii cu dizabilități.

„Am vrut doar să le ridicăm moralul beneficiarilor. Nu m-am gândit că ar putea avea un impact negativ”, a declarat directoarea centrului, Georgiana Ardeleanu, pentru Libertatea.

Felul în care îi îmbrățișează pe cei aflați în izolare se vede în clipul video publicat chiar pe pagina de Facebook. 

Georgiana Ardeleanu este, din 2017, consilier județean PSD, iar din 2018 este directoarea Complexului de Servicii Comunitare Fântânele, din jud. Prahova.

„Suntem complet izolați”

Contactată de Libertatea, Ardeleanu spune că activitatea surprinsă în imaginile publicate pe Facebook a avut ca scop doar ridicarea moralului beneficiarilor din centru, care erau obișnuiți cu foarte multe activități în comunitate. De asemenea, spune directoarea, atât angajații, cât și bătrânii și persoanele cu dizabilități din centru sunt complet izolați din 11 aprilie, de când a intrat în vigoare Ordonanța Militară nr. 8, care obligă personalul care lucrează în cămine și azile să intre în izolare la locul de muncă.

„Noi suntem complet izolați, nu avem contact cu exteriorul. Nimeni nu intră, nimeni nu iese din complex. În plus, nu avem cazuri confirmate aici, nu avem suspecți, purtăm măști de protecție și mănuși. Iar cu persoanele cu dizabilități este foarte greu să respecți distanțarea socială. Ele percep asta ca o respingere”, spune Georgiana Ardeleanu.

Întrebată despre modul în care se face, totuși, aprovizionarea, centrul având nevoie de alimente pentru prepararea hranei și alte consumabile, directoarea complexului spune că șoferii care aduc marfă poartă echipamente complete de protecție, iar mașina intră în curte pe un covor dezinfectant, produsele aduse în complex fiind ulterior dezinfectate de angajați.

„Noi avem, preventiv, și combinezoane, însă nu avem acum nici un motiv să le purtăm. E greu pentru un angajat să poarte acel combinezon întreaga zi. Iar noi nu suntem spital și, repet, nu avem nici măcar suspecți. Le verificăm temperatura tuturor de trei ori pe zi”, afirmă Ardeleanu.

Angajații centrului lucrează în două ture, de câte 24 de angajați, timp de 14 zile. Schimbul de tură se face în 25 aprilie, a precizat Ardeleanu.

Medic infecționist de la Spitalul „Matei Balș”: „Contactul ar trebui redus la minimum

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Spitalul „Matei Balș”, este însă de părere că în această perioadă, mai ales cu persoanele vulnerabile cum sunt vârstnicii, contactul pe care l-ar putea avea chiar și cu angajații unui centru social ar trebui redus la minimum.

Îmbrățișările, spune el, „nu sunt ok”.

„Astfel de gesturi nu sunt deloc binevenite. Îmbrățișări – chiar nu. Nu sunt ok. În raport cu vârstnicii, mai ales, distanțarea socială e foarte importantă”, a declarat Adrian Marinescu pentru Libertatea.

Eu nu cred în izolare sută la sută. Nu cred că riscul de infectare poate fi redus la zero.

Adrian Marinescu, medic „Matei Balș”:

Pentru ridicarea moralului, așa cum a invocat directoarea centrului din Fântânele, se pot găsi alte metode, axate mai mult pe comunicare. Apeluri video cu familia, de exemplu, spune medicul.

„Oricând și oricum poate apărea, undeva, o verigă, inclusiv când se face aprovizionarea cu alimente. Atunci se ia contact cu exteriorul, iar riscul de îmbolnăvire există”, atrage atenția Adrian Marinescu.

Urmărește-ne pe Google News