Continuă să ocupe funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș. Conducerea CJ a anunțat că mandatul acesteia va înceta de drept după ce decizia instanței va fi definitivă.
A câștigat cu documente false un concurs la care a fost singura candidată
La sfârșitul lunii martie, Simona Mihaela Cremene, director administrativ al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, a fost arestată preventiv pentru înșelăciune, fals și uz de fals. Era acuzată de procurori că a ocupat funcția de director administrativ al celui mai mare spital din județul Maramureș prezentând o diplomă de licență falsă atunci când a candidat de una singură pe postul scos la concurs la începutul anului 2020. Anterior, Cremene ocupase aceeași funcție de director administrativ, timp de doi ani, dar cu delegație.
Eliberată din arestul preventiv, Simona Mihaela Cremene a recunoscut acuzațiile și le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Solicitarea i-a fost acceptată de Parchet.
Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, Simona Mihaela Cremene s-a angajat la SJU Baia Mare în anul 2010. Inițial a ocupat funcția de șef birou administrativ, apoi pe cea de șef serviciu administrativ. Începând cu data de 1 noiembrie 2018, printr-o decizie a managerului spitalului, Cremene a fost numită cu delegație în funcția de director administrativ. Postul a fost scos la concurs abia un an mai târziu, în decembrie 2019.
Potrivit anunţului de organizare, pentru ocuparea postului de director administrativ, era necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii pentru candidați:
- să fie absolvenţi de învăţământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalentă în profil juridic, economic, tehnic sau administrativ;
- să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor şi în funcţii de conducere/coordonare în domeniul juridic, economic, tehnic sau administrativ;
- să deţină certificat de absolvire în „managementul calităţii în spitale” și să aibă cunoştinţe de operare calculator.
Copia xerox, validată de comisie
Singurul candidat înscris la concurs a fost Simona Mihaela Cremene. Aparent, îndeplinea toate condițiile. În dosarul înaintat comisiei de concurs, ea a prezentat o copie xerox a unei diplome de licenţă eliberată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Facultatea de Științe. Documentul atesta că este licenţiată în știinţe economice – domeniul management.
Potrivit diplomei prezentate, directoarea Cremene a absolvit facultatea și a susținut examenul de licență în 2012, iar diploma ar fi fost eliberată în 2013. Nimeni nu a verificat autenticitatea documentelor. Șefa Serviciului de resurse umane din spital, care era și secretara comisiei de examinare, a observat, cu ocazia preluării şi verificării dosarului de candidat, că diploma de licență era doar în copie xerox, nu și în original. I-a cerut colegei-candidate la concurs să aducă documentul în original, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși Cremene a promis asta.
Chiar și fără diplomă în original, comisia de concurs a validat dosarul, iar ulterior, pe 25 februarie 2020, Simona Mihaela Cremene a fost declarată admisă. Postul de director administrativ al spitalului îi revenea pe durată nedeterminată.
Între timp, directoarea a intrat și în politică, în septembrie 2020 fiind aleasă consilieră județeană din partea PMP în cadrul Consiliului Județean Maramureș.
Impostura a ieșit la iveală la doi ani după concurs
În martie anul acesta au apărut primele suspiciuni în legătură cu autenticitatea diplomei de licență. Polițiștii au descins atât la domiciliul acesteia, cât și la spital, și au ridicat mai multe documente.
În urma verificărilor și a relațiilor comunicate de instituțiile de învățământ, au constatat că directorul administrativ al SJU ocupase postul prin fraudă, diploma acesteia fiind una falsificată.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis că diploma respectivă fusese într-adevăr eliberată de instituție, dar pe 3 mai 2018 și unui bărbat.
Audiat de procurori, titularul documentului a declarat că nu o cunoaște pe Simona Cremene, însă a auzit de numele ei de la soție și cumnată. Ulterior primei audieri, bărbatul a raportat procurorilor că în urma discuțiilor purtate în familie a aflat că diploma lui ajunsese în mâna Simonei Cremene prin intermediul cumnatei sale, care lucra ca medic în cadrul spitalului din Baia Mare din 2012.
Audiată, femeia a povestit că, în urmă cu doi ani, aflând că are un cumnat licențiat în management, Simona Cremene a rugat-o să îi prezinte diploma acestuia, cu pretextul că nu-și amintește ce materii a făcut.
„Martora (medicul – n.r.) a rugat-o pe sora sa să îi aducă diploma de licență a soțului său, după care i-a dat-o inculpatei, fără să se gândească și că aceasta ar putea comite vreo ilegalitate. Martora nu își amintește cât timp a rămas diploma de licență în posesia inculpatei și nici momentul când i-a fost restituită, însă poate preciza cu certitudine că martorul – cumnatul său – nu a știut nimic despre acest fapt”, au precizat anchetatorii.
Exmatriculată din facultate
Simona Mihaela Cremene a urmat şi a absolvit Colegiul Universitar, Economic, Tehnic şi Pedagogic din cadrul Universității de Nord Baia Mare, cursuri de zi, trei ani, în specializarea Economia întreprinderii. A promovat examenul de finalizare a studiilor în sesiunea iulie 2007.
Aceasta este singura formă de învăţământ superior (studii universitare de scurtă durată) pe care Cremene a absolvit-o, au concluzionat procurorii după verificările efectuate. Ulterior, ea a încercat să își continue studiile universitare la specializarea Management, cu frecvenţă redusă.
S-a înscris la Facultatea de Științe a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, însă nu a mai apucat să finalizeze studiile, fiind exmatriculată în 2015.
Și-a editat singură diploma de licență
Audiată de procurori, Simona Cremene a recunoscut că a falsificat diploma de licență, dar și alte două adeverințe care atestau continuarea studiilor universitare, documente depuse la dosarul personal de la spital.
După ce a intrat în posesia diplomei de licență a cumnatului doctoriței la care apelase, a scanat documentul și folosind diferite programe pe care le-a găsit pe internet, a editat diploma de licență, înlocuind fotografia titularului cu a sa. A modificat și data de eliberare, dar și notele.
A modificat nota obținută de titularul diplomei la proba „Cunoștințe generale și de specialitate”, și-a pus 9,20 în loc de 5,20, iar la rubrica „Media examenului de licență” și-a trecut nota 9,26 în loc de nota 7,26.
După ce a editat diploma de licență, a printat mai multe copii, iar una dintre acestea a ajuns în dosarul de înscriere pentru ocuparea postului de director administrativ.
A restituit salariile încasate ilegal
După ce a fost pusă sub acuzare, Simona Cremene a demisionat din funcția de director administrativ al SJU Baia Mare. A restituit și salariile încasate în perioada 2020-2022, adică 234.455 de lei. Perioada 2018-2020 nu a fost luată în considerare, pentru că a ocupat funcția cu delegație, fără a uza de actele false.
În urma recunoașterii vinovăției, în acordul încheiat, procurorii i-au stabilit Simonei Cremene o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și este obligată să respecte un program de supraveghere timp de patru ani. În plus, procurorii i-au interzis să mai ocupe o funcție publică timp de cinci ani.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Judecătoria Baia Mare pe 27 iunie, însă hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.
Nu a renunțat la postul de consilier județean
Fosta directoare nu a renunțat la funcția de consilier județean, pe care a ocupat-o inclusiv atunci când s-a aflat după gratii. Ea nu și-a depus demisia nici după ce instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției.
Conducerea Consiliului Județean Maramureș a precizat că așteaptă o hotărâre definitivă a instanței.
„Toleranța Consiliului Județean Maramureș față de comiterea oricărei infracțiuni este zero. Drept urmare, situația în care se află Simona Cremene este regretabilă, însă dacă o instanță de judecată a dispus condamnarea ei pentru infracțiunea de înșelăciune, noi avem datoria de a respecta această decizie și de a ne conforma”, a declarat, pentru Libertatea, Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, precizând că mandatul de consilier al acesteia va înceta „odată cu dispunerea sentinței ca fiind definitivă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
andreeakwk • 30.06.2022, 11:31
Pentru dna care a redactat materialul: copie de pe o diploma de licenta nu copie "după" o diplomă de licență.
Firefighter12 • 30.06.2022, 09:04
"Monștrii nasc monștrii" Oare câtor persoane le-a facilitat promovarea în sistem în baza unor criterii similare dosarului acesteia?...nu vom ști niciodată! Oamenilor de genul ăsta le lipsește orice formă de bun simț, etică profesională, demnitate, integritate... orice alte valori morale! În locul ei, de rușine, aș fugi, nu din oraș...din țară! 😳