Într-un răspuns pentru Libertatea, vicepreședintele ICR se declară surprins de demisia subalternei sale și susține că „exigențele acestui tip de activitate (…) au generat în noi toți presiune psihologică și stres, nemaiîntâlnite în relaționările precedente, resimțite și interpretate probabil diferit de la persoană la persoană”. De asemenea, conducerea ICR i-a cerut consilierului de etică și conduită profesională să cerceteze acuzațiile.

  • Magdalena Zander a ocupat funcția de directoare de cabinet la cabinetul vicepreședintelui ICR Attila Iuliu Weinberger din decembrie 2021. Potrivit paginii sale de Linkedin, Zander are peste 15 ani de experiență în vânzările de publicitate online.

În scrisoarea de demisie înaintată președintelui Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Sebastian Jicman, obținută de Libertatea, Magdalena Zander detaliază motivul pentru care renunță la funcția de directoare de cabinet la cabinetul vicepreședintelui ICR, Attila Iuliu Weinberger: 

„Concret, afirm că dreptul meu la demnitatea în muncă, prevăzut în legislația muncii, cât și în regulamentul intern, a fost încălcat frecvent de către domnul vicepreședinte Attila Iuliu Weinberger. Așa cum v-am informat în discuția avută cu dumneavoastră direct, cu puțin timp în urmă, atitudinea sa față de mine, cât și față de alți colegi se manifestă printr-un limbaj și comentarii inadecvate, de umilire și dispreț, la adresa capacităților noastre umane și profesionale”. 

„Comportament contradictoriu, cu accente dictatoriale, imprevizibil și discreționar”

Magdalena Zander descrie un mediu de lucru „nemotivant și ostil” și susține, în acest sens, că vicepreședintele ICR are „un comportament contradictoriu, cu accente dictatoriale”. 

Magdalena Zander. Foto: Facebook

„Tonul ridicat excesiv și impunerea unei conduite, în conformitate cu un așa-zis «regulament propriu» (fără vreo bază legală), potrivit căruia nu avem permisiunea, nici competența să facem observații sau să-i semnalăm erori de interpretare sau de documentare cu privire la subiectele cu caracter profesional, amenințarea cu obligarea la demisie «dacă nu ne convine», cât și menținerea unei tensiuni, la locul de muncă, printr-un comportament contradictoriu, cu accente dictatoriale, imprevizibil și discreționar (existența noastră depinde de persoana sa, iar limitele conduitei profesionale sunt impuse sau lărgite, după bunul plac, strict de el), aduc mari deservicii activității din acest cabinet”, se arată în textul demisiei. 

„Consider că tot acest mod de interacționare se aseamănă cu o veritabilă hărțuire la locul de muncă, purtătoare de consecințe negative asupra climatului de lucru devenit nemotivant și ostil pentru angajați”, a încheiat fosta directoare de cabinet. 

Contactată de Libertatea, Magdalena Zander nu a vrut să ofere detalii: „Am spus acolo (n.r. – în scrisoarea de demisie) tot ce am avut de spus, vă mulțumesc”. 

„Cariera și sănătatea mea sunt mai importante”

De asemenea, în mesajul de informare adresat, de această dată, vicepreședintelui ICR, Zander menționează că „atât cariera, cât și sănătatea mea sunt mai importante decât poziția ocupată în cabinetul dumneavoastră, unde nu sunt nici apreciată, nici respectată”. 

„Comportamentul dumneavoastră agresiv, abuziv și neprincipial nu s-a manifestat doar față de mine, ci s-a extins și față de alți colegi din cabinetul pe care îl conduceți. Vă rog să aveți în vedere că acest mod de a vă trata oamenii din echipă poate avea repercusiuni drastice asupra sănătății și a climatului la locul de muncă”, i-a transmis Magdalena Zander vicepreședintelui ICR. 

Reacția vicepreședintelui Weinberger

Contactat de Libertatea, Attila Iuliu Weinberger susține că „am luat la cunoștință cu surprindere” de demisie și vine cu propria explicație: „Am colaborat bine, în parametri obişnuiţi, am construit și am realizat împreună multe proiecte apreciate, unele dintre ele încă în derulare. Exigențele acestui tip de activitate, noutatea raportului instituțional, ca și elaborarea unui set de reguli agreate de comun acord, care să asigure buna funcționare a cabinetului, au generat în noi toți presiune psihologică și stres, nemaiîntâlnite în relaționările precedente, resimțite și interpretate probabil diferit de la persoană la persoană”.

„Rămân cu speranța ca orice diferend din prezent se va aplana în viitor”, a conchis acesta.

ICR va cerceta cazul. „Conducerea Institutului Cultural Român i-a solicitat consilierului responsabil de etică și conduită profesională să cerceteze aspectele semnalate de doamna Zander și un punct de vedere al domnului vicepreședinte A.G. Weinberger”, a răspuns instituția solicitării ziarului Libertatea.

Cine e Weinberger

Attila Weinberger. Foto: Facebook

Muzicianul și compozitorul orădean Attila Weinberger, 58 de ani, ocupă funcția de vicepreședinte al ICR din noiembrie 2021. El a fost nominalizat de UDMR pentru a ocupa această funcție, propunerea sa fiind votată în unanimitate de deputații și senatorii Uniunii.

Cunoscut în muzică drept AG Weinberger, vicepreședintele ICR este un cunoscut cântăreț de blues din România. Acesta a fost decorat, în 2011, de președintele Traian Băsescu cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

 
 

Urmărește-ne pe Google News