- Alături de Iuliana Gheorghe, polițiștii i-au arestat preventiv, vineri, 15 iulie, pe alți trei angajați, două femei și un bărbat, de la căminul de bătrâni Sf. Parascheva din Sectorul 6. Infirmieri care îi îngrijeau pe bătrâni.
Iuliana Gheorghe, directoarea căminului, și cei trei angajați sunt cercetați acum pentru lipsire de libertate, purtare abuzivă, șantaj, tentativă de înșelăciune în formă continuată, tâlhărie, fals intelectual și uz de fals, potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei.
Iuliana Gheorghe este directoarea căminului Sf. Parascheva din Sectorul 6, despre care Libertatea a scris în urmă cu doi ani că funcționează fără licență. Atât ea, cât și soțul său au fost cercetați în dosarul DNA privind decontările fictive de la Casa de Sănătate. La Sf. Parascheva sunt cazați și bătrânii care au fost mutați, în vara lui 2020, dintr-un azil al Primăriei Sectorului 4.
Mergeau cu ei la bancă și le cereau să-și scoată toți banii din cont
Polițiștii au făcut joi, 14 iulie, mai multe percheziții domiciliare, dar și la căminul din Sectorul 6 deținut de soții Gheorghe, în dosarul deschis pentru mai multe infracțiuni.
Acțiunea autorităților a pornit după o sesizare făcută pe 27 martie de un director de bancă.
Acesta a chemat poliția după ce la bancă, în ziua aceea, un vârstnic a cerut să scoată din contul său 65.000 de lei și să-i transfere în conturile societății Corsica Obiect SRL, care administrează căminul Sf. Parascheva. Bătrânul era însoțit de alte două persoane, angajați ai căminului.
Polițiștii i-au audiat pe cei doi.
„Ulterior, din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă, că în perioada septembrie 2021- iulie 2022, șase femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 25 și 46 de ani, în calitate de angajați la două cămine private de bătrâni, din Sectorul 6, profitând de starea de vulnerabilitate a persoanelor aflate în aceste centre, ar fi agresat 10 vârstnici, apoi i-ar fi lipsit de libertate în mod ilegal și i-ar fi santajat în vederea obținerii unor bunuri patrimoniale”, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.
I-au furat telefonul
Dintre cei șapte angajați, au fost reținuți patru. Instanța a dispus apoi arestarea lor preventivă, timp de 30 de zile.
Angajații căminului au fost violenți în repetate rânduri cu bătrânii cazați acolo, iar unuia dintre ei chiar i-au furat telefonul mobil și mai multe alte bunuri personale, au declarat surse din poliție pentru Libertatea.
În dosar sunt cercetate 17 infracțiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, 15 infracțiuni de purtare abuzivă, 5 infracțiuni de șantaj, o tentativă la infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, o infracțiune de tâlhărie, fals intelectual și uz de fals.
Ministerul Muncii nu a găsit aproape nimic în neregulă
Libertatea a scris despre situația de la căminul Sf. Parascheva încă de acum doi ani, după ce bătrânii din căminul de pe Aleea Reșița din Sectorul 4 au fost mutați acolo. Vârstnicilor li s-a spus că vor fi mutați la azilul privat din Calea Giulești înainte ca DGASPC Sector 4 să lanseze anunțul public pentru achiziția de servicii sociale. Ceea ce i-a făcut să creadă că totul a fost aranjat.
Deși inițial oamenii s-au declarat mulțumiți de condiții și de personal, au ajuns apoi să se plângă de frig, de faptul că nu sunt îngrijiți, nu sunt spălați și schimbați, iar medicamentele de care au nevoie ajung la ei cu întârziere.
La controalele făcute, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a găsit nereguli doar în ceea ce privește temperatura în unele dormitoare și meniul care nu era stabilit de un dietetician, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea Libertatea.
De la Sf. Parascheva a dispărut și Dumitru Bucătaru, în septembrie 2016, un bărbat atunci în vârstă de 79 de ani cu demență mixtă. Bărbatul a fost lăsat nesupravegheat de angajații centrului, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro