Documenta, care la fiecare cinci ani transformă oraşul german Kassel în centrul mondial al artei, are peste 1.500 de participanţi şi, pentru prima dată de la deschiderea sa în 1955, a fost organizată de un grup, Ruangrupa, din Indonezia.

Cu toate acestea, consiliul supervizor şi-a exprimat, sâmbătă, „profunda mâhnire” faţă de conţinutul „clar antisemit” după deschiderea expoziţiei în iunie, spunând că s-a ajuns la un acord cu Sabine Schormann, directoarea generală, pentru „rezilierea contractului”.

Va fi numit un director interimar, se adaugă în comunicat.

La două zile după deschiderea pentru public, una dintre operele expuse de grupul de artă indonezian Taring Padi a fost criticată din cauza unor reprezentări despre care atât guvernul german, cât şi grupurile evreieşti spun că au mers prea departe.

Piesa de artă ilustrează un porc care poartă o cască cu blazonul „Mossadului”, serviciul israelian de afaceri externe.

În aceeaşi lucrare este înfăţişat un bărbat cu perciuni, adesea asociaţi cu evreii ortodocşi, colţi şi ochi injectaţi și care poartă o pălărie neagră cu însemnele SS.

Lucrarea a fost acoperită după ce liderii evrei şi ambasada Israelului în Germania şi-au exprimat „dezgustul”, iar disputa a umbrit evenimentul ajuns la cea de-a 15-a ediţie.

Ministrul german al culturii, Claudia Roth, susţine demisia lui Schormann şi a cerut o investigaţie asupra modului în care a fost admisă lucrarea antisemită.

Remko Leemhuis, directorul Comitetului Evreiesc American de la Berlin, a acuzat Documenta că nu a luat măsurile necesare şi că „încă nu a înţeles problema”.

Potrivit cotidianului Bild, Leemhuis a criticat în mod special referirea consiliului la „acuzaţiile de antisemitism”, deoarece piesele sunt, a spus el, în mod clar „antisemite”.

Evenimentul de artă contemporană a fost subiectul unor controverse luni de zile după ce organizatorii au acceptat ca participanți un grup de artişti palestinieni care critică puternic ocupaţia israeliană.

Expoziţia, care se desfăşoară până pe 25 septembrie, se situează acum, alături de Bienala de la Veneţia, printre cele mai importante expoziţii de artă contemporană din lume.

Urmărește-ne pe Google News