„Considerăm din punct de vedere tehnic că funcționarea continuă normal, deși, așa cum am subliniat consiliului de conducere al AIEA, nu există, desigur, normalitate în această situație cu forțe militare care controlează amplasamentul”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în fața Consiliului de Securitate al ONU.

El a subliniat că va rămâne în continuare în contact cu oficialii ucraineni, inclusiv cu compania care operează instalațiile și operatorii de la Zaporojie.

Rafael Grossi a menționat că este gata să călătorească cât mai curând posibil la Cernobîl pentru a se consulta cu omologii ucraineni, dar în caz de necesitate se va consulta și cu „forțele responsabile pentru a stabili un cadru sigur, astfel încât să se respecte principiile de bază pentru siguranță și securitate începând cu integritatea fizică a instalațiilor”.

„Facilitățile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict”

În cadrul ședinței, ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că lumea „a evitat la limită o catastrofă nucleară aseară” în urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie.

Ea a numit acțiunile Rusiei „nechibzuite” și „periculoase”, spunând că ele pun cea mai mare centrală nucleară în grav pericol grav și amenință siguranța civililor din Rusia și din întreaga Europă.

Ambasadoarea a cerut Rusiei să-și retragă trupele din centrală pentru a se asigura că operatorii au acces deplin la amplasament și sunt capabili să comunice cu autoritățile de reglementare, să asigure schimburile de tură și stabilitatea și securitatea fabricii.

Thomas-Greenfield a lăudat „capacitatea operatorilor ucraineni de a menține toate cele șase reactoare în condiții de siguranță în timp ce sunt atacați și de a raporta așa cum au putut autorității lor nucleare”. „Suntem profund îngrijorați de faptul că operatorii ucraineni își fac acum treaba sub o presiune extremă”, a adăugat ea.

SUA îl sprijină pe directorul AIEA în eforturile sale de a asigura siguranța nucleară și de a „preveni o catastrofă nucleară în Ucraina”. Ambasadoarea americană i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să nu-și trimită trupele într-o „misiune sinucigașă” împotriva unei centrale nucleare. „Facilitățile nucleare nu pot deveni parte a acestui conflict”, a spus ea

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri în perimetrul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unui bombardament rusesc. În această dimineață, luptele din zonă au încetat, iar specialiștii nu au constatat deocamdată creșteri ale radiațiilor, transmit autoritățile ucrainene.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

Urmărește-ne pe Google News