Potrivit lui Samuel Dioane, se lucrează normal de la schimbul trei, iar la Mina Lupeni, unde ortacii blocați în galerii din cauza restanțelor financiare au ieşit din subteran luni seara, se vor executa operaţiuni de asigurare a abatajelor şi vor fi efectuate reparaţii la defecţiunile apărute, după care se va intra în program.
„Primul tren cu cărbune va pleca spre Termocentrala Mintia marţi, la ora 18.30. Va fi o garnitură formată din 32 de vagoane”, a precizat directorul general CEH.
Următorul marfar cu huilă va ajunge la termocentrală miercuri, când se va face şi pornirea instalaţiilor, pentru ca pe 25 februarie dimineaţa, la ora 8.00, producătorul de energie electrică să ajungă în parametrii normali de funcţionare, inclusiv pentru agentul termic livrat în reţeaua de termoficare din municipiul Deva.
Circa 4.500 de apartamente din municipiul Deva au rămas fără apă caldă şi căldură, după ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, 19 februarie, pentru că nu mai avea cărbune.
În aceste condiţii, aproape toate şcolile din Deva au revenit la programul de studiu online, fiind afectaţi peste 4.200 de copii care învaţă în ciclul primar, dar şi cei din clasele terminale.
Minerii din Valea Jiului au încheiat, luni seară, protestul declanşat în urmă cu şase zile, din cauză că le-au fost întârziate salariile pe luna ianuarie şi nu au primit, de zece luni, tichetele de masă şi deconturile pentru transportul la locul de muncă.
Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, a declarat, luni, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, la finalul unor negocieri avute cu liderii minerilor din Valea Jiului.
Ministrul muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 februarie minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante, precum tichetele de masă şi banii de transport.
Angajații de la Mintia protestează și azi
Potrivit Hunedoara Liberă, zeci de angajați de la Mintia protestează și marți din cauză că Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a respins solicitarea privind emiterea autorizației integrate de mediu pentru activitatea de producere a energiei electrice și termice.
Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc, spune că acest lucru ar putea să însemne că Termocentrala nu va mai putea să funcționeze și că guvernanții ar putea s-o închidă, pentru că o nouă cerere pentru ca Mintia să primească această autorizație ar dura trei luni. Iștoc adaugă că reprezentanții sindicatului îi vor cere astăzi ministrului Virgil Popescu să rezolve aceste probleme, iar opțiunea ar fi ca Termocentrala de la Mintia să fie preluată de către Consiliul Județean.
Foto: Facebook Sindicatul Mintia Deva
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!