Acum și școlile din București au început să-și deschidă curțile și copiii stau la rând la joacă. Un proiect de lege vrea să oblige toate școlile să facă la fel.
Sunt 1.534 de terenuri sportive la școlile din toată țara, adică tot atâtea locuri în care copiii să-și petreacă timpul liber.
În octombrie anul trecut, mai mulți elevi au fost amendați pentru că jucau baschet pe terenul unei școli din Constanța. Asta a creat revoltă și a împins inițiativa de a deschide curțile în afara cursurilor.
Alexandru este unul dintre fotbaliștii școlii din Motoșeni, Bacău. Este elev în clasa a VII-a și vine la școală cu o oră mai devreme, ca să bată mingea pe terenul de sport. După ore tot acolo îl găsești, la fel și la final de săptămână. Cel mai apropiat club unde s-ar putea antrena este în orașul Bacău, la 80 de kilometri distanță. Așa că nici nu îndrăznește să viseze la o carieră în fotbal. „Nici nu prea se câștigă din fotbal decât la nivel de performanță, așa că e doar o pasiune pentru mine”, se consolează băiatul.
Alexandru, ca mulți alți colegi ai lui, n-au putut intra la școala online, fiindcă în comuna formată din 17 sate și cătune nu este semnal. „A fost ciudat că nu veneau la școală pentru ore, că nu se putea, dar veneau pentru sport. Le mai dădeam fișe, mențineau legătura cu școala”, explică directorul școlii din Motoșeni, Adrian Mihăilescu.
„Au fost construite pentru copii, nu să rămână piese de muzeu”
Construcția terenului de sport a fost terminată în martie anul trecut și de atunci a devenit accesibil pentru elevi și în afara orelor. Când vor să vină, îl sună pe director, care le descuie poarta și le lasă pe teren mingi sau fileul de volei, în funcție de ce vor să joace.
„Alt loc pentru a se recrea nu există în zonă. În plus, au și semnal de la wi-fi-ul școlii și cum în zonă nu este semnal, mulți vin pentru activitățile sportive, dar și pentru internet”, spune directorul. Fiindcă sâmbăta e zi de muncă la țară, cei mai mulți vin doar duminica sau la sărbătorile religioase.
Când a deschis terenul pentru copii, a fost conștient de posibilele stricăciuni. „Eu am încredere în ei și, până la urmă, dacă se strică ceva, se poate repara. Pentru asta au fost construite, să fie folosite de copii, nu să rămână piese de muzeu”, mai spune directorul de școală.
Copiii din Motoșeni nu au multe variante pentru a petrece timpul liber. În Motoșeni, se adunau în stațiile de autobuz.
Îi puteați vedea duminica în stațiile de autobuz pentru că erau băncuțe. Nu avem încă un parc în comună, dar stăteau în stațiile de autobuz, în fața magazinelor, în locuri care nu sunt frecventate întotdeauna de cine trebuie. Acum îi știu în siguranță pe terenurile de sport.
Îi spuneau cârciumii din sat „la mall”
Terenul din Motoșeni a fost unul dintre cele peste 40 de terenuri de sport construite de Fundația Terres des Hommes (TdH) împreună cu autoritățile locale. De la început, activiștii fundației i-au sfătuit pe directorii școlilor să găsească o soluție ca terenurile să fie la dispoziția copiilor.
„Pasul următor ar fi să se dea acces copiilor și tinerilor în sălile de sport. Pentru că în România avem doar patru-cinci luni de vreme bună. Apoi se pot găsi resurse locale: cineva care să facă un club de karate, altcineva care să facă chitară, să le ocupe timpul cumva”, crede Alina Mirt, facilitator în comunitate pentru TdH. A vizitat sute de sate din Bacău în doi ani cât a durat proiectul și a văzut câtă nevoie este pentru copii să aibă un loc de întâlnire. „În fiecare sat există o cârciumă, un magazin și maximum un loc de joacă pentru copiii mici, și ăla făcut ca să se spele niște bani, undeva într-un capăt de sat, într-o văgăună. Cei de 13-14 ani n-o să se ducă să se dea în leagăne. Și nu au alte opțiuni”, povestește Alina.
Chiar am auzit niște copii într-un sat care numeau cârciuma din sat «la mall». Se întâlnesc acolo, stau pe wi-fi, maximum joacă un biliard sau păcănele.
Alina Mirt:
În București „s-a făcut dreptate”
Și în București s-au animat terenurile de sport în ultimele două săptămâni. În sectoarele 1, 2 și 6 deja au fost deschise terenurile în afara orelor și copiii, și părinții au dat năvală.
La Școala nr. 191 stă scris pe mijlocul terenului „Primăria Sectorului 6”. Doi părinți și mai mulți copii se joacă cu mingea. Este deschis și în timpul nopții și este foarte solicitat. „Acum două zile nu am găsit loc, erau niște copii mai mari care jucau baschet. De regulă ei vin când se lasă seara, până atunci ne bucurăm noi. E o inițiativă bună”, spune unul dintre tați.
Și la Liceul Elena Cuza câțiva băieți și-au proptit ghiozdanele pe margine și bat mingea. Terenul are un covor artificial și unul dintre băieți joacă în ciorapi. „Mai facem și noi condiție fizică”, zice alergând mingea unul dintre jucători.
În apropiere, la 155, terenurile sunt pline cât e ziua de mare. „Cu ceva timp în urmă, când nu era voie să intrăm în curtea școlii, mai săream gardul, dar eram alungați de paznicul școlii și ne zicea că va chema poliția. Acum s-a făcut dreptate!”, spune un puști.
Deschiderea terenurilor este o inițiativă a USR PLUS, care a înaintat și un proiect de lege în acest sens. Între timp, autoritățile locale pot deschide terenurile prin hotărâri de consiliu local. Oamenii pot să le ceară primarilor să deschidă curtea școlii pentru copii în afara orelor de curs completând un formular.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro