Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, convocate în grabă, au decis  destituirea directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale de la Autoritatea Electorală Permanentă, Toma Bogdan Costreie.

Reprezentanţii USR susţin că noul şef al AEP, Florin Mituleţu-Buicu, în calitate de secretar general al instituţiei, ar fi demarat procedura în cauză.

„Azi (joi – n.r.) s-a mai consumat un episod de prost gust marca PSD, în Birourile permanente reunite, este legat de faptul că, după controlul declanşat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcţionarii care au început acel control (privind subvenţiile – n.r.). Azi (joi – n.r.) a fost vorba în Birourile permanente reunite despre destituirea persoanei care ocupă funcţia de director în cadrul AEP, responsabil pe partea de controale ale finanţării partidelor politice. În mod absolut nelegal s-a scornit retroactiv un aşa zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declaraţie de neapartenenţă la vreun partid politic, deşi nu i-a fost cerută niciun moment această declaraţie şi nu a fost chemat niciodată să dea explicaţii cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz”, a declarat Stelian Ion, la Parlament.

Potrivit acestuia, în cazul în care Toma Bogdan Costreie va da în judecată Parlamentul, „cu siguranţă va avea câştig de cauză”. „Pentru că nu este admisibil să destitui doar pentru că nu îţi mai este pe plac o anumită persoană şi că îndrăzneşte să pornească un control la partidul tău”, a adăugat deputatul USR.

Şi liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut joi că Birourile permanente reunite au votat pentru demiterea directorului Departamentului de control al finanţării partidelor politice din AEP, Toma-Bogdan Costreie, pentru că „a refuzat să îngroape ancheta privind furtul PSD din subvenţia de la stat”.

„Astăzi a avut loc prima decizie a conducerii nou instalate la Autoritatea Electorală Permanentă, şi anume demiterea directorului Departamentului de finanţare a partidelor politice. Am spus încă de la momentul propunerii făcute de PSD pentru conducerea acestei instituţii că se pregăteşte, pe de o parte, acoperirea furtului din bani publici făcut de PSD din subvenţia de la stat şi, de asemenea, furtul alegerilor, ţinând cont de rolul Autorităţii Electorale Permanente. Astăzi a avut loc în Biroul permanent reunit, adică în conducerea Parlamentului, un vot pentru demiterea unui om care a refuzat să îngroape ancheta privind furtul PSD din subvenţia de la stat”, a afirmat Turcan.

Ea a mai susţinut că un raport făcut în Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la PSD arată „negru pe alb” unde s-au dus banii publici, adică „în contracte cu firme de casă, în închirieri de locuinţe particulare, în cumpărarea de bolizi de lux, în scoaterea de bani cash din cont care ulterior nu au mai fost verificaţi”.

Citeşte şi: Ministerul Sănătății nu a cheltuit anul trecut 38% din buget. Cu banii economisiți s-ar fi construit două spitale regionale

 
 

Urmărește-ne pe Google News