„Este un fenomen rar în Europa, ce s-a întâmplat în Cehia. Mai ales, ținând cont de intensitatea acestei tornade. Am estimat ca fiind de o intensitate pe scara Fujita între gradul 3 și 4, dintr-un maxim de 5. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru continentul european”, a explicat specialistul.
Tornade mai puternice au avut loc în Europa în 1967 și în 1984, și au lovit Franța, Olanda și Belgia, respectiv o regiune de lângă Moscova.
„Fix în urmă cu 54 de ani, în 24 – 25 iunie 1967 o serie de mai multe tornade, care au fost clasificate F3 și F4, au lovit Franța, Olanda și Belgia. Iar cea care este recunoscută ca fiind cea mai puternică tornadă pe continent s-a manifestat în 1984, tot în iunie, în apropierea Moscovei. Se pare că aceea a fost o tornadă de gradul 5”, a precizat Florinela Georgescu.
Europa este, în general, ferită de astfel de evenimente, spune directorul ANM, pentru că relieful fragmentează masele de aer, deci contrastul care duce la generarea unei tornade foarte puternice este mai redus pe continentul european.
„O tornadă de gradul 5, practic smulge casa din fundație, cu totul. O casă zdravănă. Una de gradul 4, tot așa, smulge cu totul, dar o casă mai puțin zdravănă”, a spus Georgescu.
Cel puțin patru morți, zeci de răniți și dispăruți și sute de oameni rămași fără adăpost – este bilanțul de vineri al tornadei care a lovit mai multe localități din Moravia de Sud, Cehia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro