Teste de laborator sunt în curs de desfășurare în următoarele două săptămâni pentru a analiza sângele persoanelor care au primit două sau trei doze de vaccin BioNTech pentru a vedea dacă anticorpii găsiți inactivează Omicron, arătând dacă sunt necesare noi vaccinuri.

„Credem că este probabil ca oamenii să aibă o protecție substanțială împotriva bolilor severe cauzate de Omicron”, a spus CEO-ul și co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin. El a precizat că boala severă necesită spitalizare sau terapie intensivă.

Sahin a adăugat că se așteaptă ca testele de laborator să arate o oarecare pierdere a protecției oferită de vaccin împotriva formelor ușoare și moderate cauzate de Omicron, dar amploarea acestei pierderi este greu de prezis.

Într-un interviu separat pentru Wall Street Journal, el a făcut un apel la calm: „Mesajul nostru este: nu vă panicați, planul rămâne același. Accelerați administrarea unei a treia doze”.

Convingerea noastră că vaccinurile funcționează împotriva Omicron este înrădăcinată în știință: dacă un virus reușește să depășească imunitatea, o realizează împotriva anticorpilor, dar există al doilea nivel de răspuns imunitar care protejează de boli severe – celulele T.

Ugur Sahin:

BioNTech lucrează rapid la o versiune îmbunătățită a vaccinului său, din care au fost livrate peste 2 miliarde de doze, deși rămâne neclar dacă este necesar, a adăugat el.

Sahin a spus că administrarea unei a treia doze de vaccin va conferi probabil un strat de protecție împotriva infecțiilor cu Omicron de orice severitate.

„După părerea mea, nu există niciun motiv să fiu deosebit de îngrijorat. Singurul lucru care mă îngrijorează în acest moment este faptul că există oameni care nu au fost vaccinați deloc”, a adăugat Sahin.

Încrederea BioNTech contrastează cu sentimentul de alarmă transmis de directorul executiv al producătorului rival de vaccinuri Moderna, Stephane Bancel, care a ridicat perspectiva unei scăderi substanțiale a protecției împotriva noii variante.

Sahin a spus că anticorpii generați de vaccinare ar putea avea dificultăți să se lupte cu noua variantă, dar a adăugat că celulele T, o altă linie de apărare imunitară, au fost setate să recunoască părțile vaste ale proteinei spike a lui Omicron care rămân neschimbate.

Pfizer și BioNTech au creat deja versiuni ale vaccinului lor pe bază de ARNm – bazat pe virusul original găsit în China – pentru a viza așa-numitele variante Alpha și Delta, iar studiile clinice continuă.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a declarat marți că ar putea aproba vaccinuri adaptate pentru a viza Omicron în termen de trei până la patru luni, dacă este necesar, dar că vaccinurile existente vor continua să ofere protecție.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News