Donatorul de sânge, atunci când stă de vorbă cu medicul și completează chestionarul, trebuie să fie sincer și să răspundă la întrebări, pentru că noi nu putem face toate analizele din lume. El completează chestionarul de autoexcludere, care este foarte important, și nu e sincer dacă e motivat financiar. Poate ascunde lucruri și riscăm să dăm o pungă de sânge contaminat pacientului în stare critică la spital.
Doina Goșa:
Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a aprobat joi proiectul care prevede acordarea de 1.000 de euro sub formă de vouchere donatorilor de plasmă. Opoziția a acuzat primăria de încălcarea legii și a vorbit de „mită electorală” în plină campanie pentru alegerile din septembrie.
Vor veni contaminați, necontaminați, să doneze plasmă convalescentă. Vor da năvală peste noi, vor veni din toată țara. 4.800 de lei este foarte mult, e o sumă nejustificată. Medicamentele se dau la aprozar? Îmi cumpăr vitamina C de 4.800 de lei?
Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București:
Potrivit Legii 282/2005 privind donarea de sânge, acesta este un act „nonprofit, voluntar, anonim și neremunerat”.
De altfel, normele europene spun că donarea trebuie să fie benevolă, exclusiv din altruism, iar donatorii nu trebuie să primească nicio răsplată pentru fapta lor. Este o condiție respectată deja de țările occidentale la care și România trebuie să se conformeze.
Doina Goșa a mai spus că proiectul inițiat de Gabriela Firea nu doar că încalcă clar legislația, atât cea națională, cât și cea europeană, dar creează și discriminare între donatori, pentru că în timp ce donatorii de sânge primesc doar câteva tichete de masă, cei care donează plasmă vor primi 4.800 de lei.
„O să mă trezesc cu foarte mulți donatori care vor dori să doneze plasmă și vor fi agresivi când vor fi restricționați pe anumite criterii, care sunt foarte importante. Apoi nu vor veni ceilalți donatori de sânge pentru că se vor supăra. Vor spune că ei donează de trei ori pe an și primesc șapte tichete de masă și ceilalți donează o dată și primesc 4.800 de lei. Vor spune că vor veni la donare dacă primesc mai mulți bani”, subliniază directorul CTS București.
Încalcă siguranța sângelui, securitatea transfuzională – expune pacientul din spital. Dacă donatorul este atât de motivat financiar nu va fi sincer atunci când va completă chestionarul și când discută cu medicul. Cine își va asuma răspunderea?
Doina Goșa, directorul CTS București:
Din cei peste 400 de donatori de plasmă la nivel național, aproximativ 130 au donat la Centrul de Transfuzii din București, a precizat Doina Goșa.
Condiții mai simple pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19
Unii pacienți vindecați de COVID-19 au declarat că au renunțat la ideea de a dona din cauza cerințelor. Un medic român din Anglia a povestit că nu a mai donat plasmă, după ce i s-au cerut două teste PCR negative, radiografie pulmonară, trimitere de la medicul de familie, recomandare de la medicul infecționist.
Recent, ministrul Sănătății a simplificat procedura de donare:
- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
- încadrarea în toate criteriile-standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
- intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro