Pentru a celebra 120 de ani de la nașterea fondatului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, Valentin Chepeneag a postat pe contul său de Facebook o serie de citate ale unor personalități care l-au cunoscut pe Codreanu în perioada interbelică.
În toate, Zelea Codreanu este lăudat pentru faptele sale. Dacă demersul ar putea părea legitim pentru un profesor de istorie, comentariul adăugat la final ridică mai multe semne de întrebare: ”Corneliu Zelea Codreanu, prezent!”.
Aceste cuvinte erau rostite frecvent de legionari când era pomenit numele lui Zelea-Codreanu, după uciderea sa, în semn de respect față de cel care s-a aflat în spatele mai multor asasinate, printre care și al premierului Ion G. Duca.
Un alt indiciu al simpatiilor politice ale directorului Muzeului ”Constantin Brâncuși” îl reprezintă hastagurile asociate postării: #13septembrie1899, #UnOmCâtToatăIstoriaLumii și #CorneliuZeleaCodreanu.
Și mareșalul Ion Antonescu este obiect al simpatiei lui Chepeneag, imaginea de copertă a contului său prezentând imaginea din profil a criminalului de război suprapusă peste harta României Mari.
Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat la moarte pentru crime de război, fiind acuzat că a ordonat asasinarea şi deportarea în Transnistria a sute de mii de evrei.
Acesta nu este un derapaj accidental al lui Chepeneag, forografiile lui Zelea-Codreanu și a lui Antonescu apărând de multă vreme în postările sale.
Astfel, în octombrie 2015 a fost postat o fotografie a mareșalului cu un ”panseu” al acestuia: ”Prefer să mor în mocirlă într-o Românie Mare decât să mor în paradisul unei Românii mici”.
Chepeneag a postat din nou un comentariu personal: ”Ia să vedem noi pe cine mai deranjăm astăzi cu acestă postare!”
Ministrul Daniel Breaz figurează pe lista de prieteni de pe contul de Facebook a lui Chepeneag, astfel că ar fi trebuit să știe ce postări are cel pe care l-a numit șeful unei instituții culturale de stat, plătit din bani publici.
Mai mult de atât, muzeul dedicat lui Brâncuși la Târgu-Jiu nu există decât în acte. Oficial a fost înființat în 2016 și ar fi trebuit amenajat în casa Gănescu din oraș, unde a locuit o perioadă celebrul sculptor.
Potrivit Radio Târgu-Jiu, abia luna trecută casa Gănescu a fost trecută în administrarea Ministerului Culturii.
Libertatea a încercat să ia legăgura cu Valentin Chepeneag, însă până la ora transmiterii acestei știri el nu a răspuns mesajelor.