Managerul fabricii Terapia a spus altceva decât a făcut, reiese din punerea față în față a declarațiilor către Libertatea, publicate pe 27 octombrie 2021 și din corespondența pe care directorul a purtat-o cu Agenția Medicamentului și pe care ziarul a obținut-o, după mai multe insistențe, pentru a lămuri situația.
După ce Damian, director Terapia, parte a concernului indian Sun Pharma, a apărut public și a arătat că autoritățile de la București au blocat producerea în România a unui medicament util anti-COVID, Libertatea a încercat să vadă cum au stat lucrurile.
După multiple mesaje, atât către Terapia, cât și către autorități, Dragoș Damian recunoaște către directorul Agenției Medicamentului că nu a depus documentația. În mesaj, el spune că, de fapt, a trimis cererea către Ministerul Sănătății. Și că a renunțat apoi la medicament, pentru că acesta a fost ponegrit pe televiziuni, „cu documente scurse” chiar de la Agenția Medicamentului. Toate acestea apar în scrisoarea trimisă de Damian către autorități, ca să justifice anterioarele sale declarații, apărute în Libertatea.
„Solicitarea noastră electronică privind fabricarea în situl din Cluj (de Favipiravir – n.r.) s-a îndreptat către Ministerul Sănătății, ANMDM fiind în copie, neexistând nicio solicitare de depunere a unei documentații de înregistrare”, se arată într-un mail trimis, joi 28 octombrie, de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, către Robert Ancuceanu, președintele Agenției Medicamentului.
Este evident că nu puteam depune documentația de înregistrare a unui medicament fără să avem claritate de la Ministerul Sănătății asupra oportunității și mai ales a cantităților necesare.
Dragoș Damian motivează nedepunerea documentației către ANMDM:
Directorul fabricii mai scrie că Terapia a retras „orice demers pentru a fabrica în țară Favipiravir” după ce „în luna iunie 2021 au apărut la posturi de TV emisiuni cu caracter defăimător la adresa Terapia SA și Favipiravir – «profituri uriase», «îmedicament expirat», «reacții adverse mortale»”.
Ce a cerut Terapia Cluj și de la cine?
Directorul Terapia susținea în articolul din Libertatea că a transmis autorităților solicitarea de a fabrica medicamentul în România în „martie-aprilie” și că a revenit în iunie.
- Favipiravir este folosit în spitalele din România pentru tratarea cazurilor ușoare de COVID-19. În UE, doar Ungaria îl mai utilizează. Sun Pharma, compania indiană care deține Terapia Cluj, produce Favipiravir sub numele de FluGuard. Acesta a fost importat în România pe baza unei autorizații de nevoi speciale aprobate de Agenția Națională a Medicamentului.
Libertatea a insistat să vadă documentația de la Terapia. Întrebat dacă a primit un răspuns de la Agenția Medicamentului sau dacă este o altă instituție „care blochează”, Dragoș Damian a răspuns în scris, prin SMS, către ziar: „Am verificat, nu am primit nicio adresă de la ANMDM cu solicitările de care mi-ați spus. Vă țin la curent dacă apar și alte modificări”.
Directorul Terapia Cluj a spus ulterior, într-o discuție telefonică cu reporterul, că autoritățile au ignorat solicitarea privind fabricarea de Favipiravir în România.
Șeful Agenției Naționale a Medicamentului, profesorul universitar Robert Ancuceanu, declara în articol că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”.
Solicitarea, ținută la secret
Libertatea a revenit către Agenția Medicamentului pentru a vedea dacă s-a găsit solicitarea. „Nu există o astfel de solicitare”, ni s-a răspuns.
Ne-am întors către Dragoș Damian, dar acesta a refuzat să ne pună la dispoziție cererea adresată autorităților. El a precizat că a transmis această solicitare Ministerului Sănătății și că acest document are un caracter privat.
Libertatea a solicitat în punct de vedere din partea Ministerului Sănătății. Până la ora publicării articolului nu a fost transmis niciun răspuns.
Pentru a ne demonstra că nu au primit nicio cerere pentru producerea de Favipiravir din partea Terapia Cluj, ANMDM a transmis către Libertatea un mail scris de directorul fabricii de medicamente, Dragoș Damian, în data de 28 octombrie.
Iată integral mail-ul adresat de DRAGOȘ Damian către șeful instituției, Robert Ancuceanu.
Șeful Terapia Cluj dă vina pe ziar
„Stimate Domnule Președinte,
Din respect pentru instituția ANMDM cu care Terapia SA colaborează foarte bine de multe decenii și din considerație pentru Dumneavoastră personal, aș dori să fac câteva precizări absolut necesare:
- Titlul cu litere de-o șchioapă din ziarul care a declanșat avalanșa de discuții cu privire la Favipiravir este de natură senzaționalistă, de scandal, și nu reflectă adevărul. Nu există nicio acuză pe care Terapia o face catre ANMDM sau Dumneavoastră personal;
- Am explicat de 2 ori reporterului – pe care nu îl cunosc – că solicitarea noastră electronică privind fabricarea în situl din Cluj s-a îndreptat către Ministerul Sănătății, ANMDM fiind în copie, neexistând nici o solicitare de depunere a unei documentații de înregistrare;
- Este evident că nu puteam depune documentația de înregistrare a unui medicament fără sa avem claritate de la Ministerul Sănătății asupra oportunității și mai ales a cantităților necesare, abordare care era diferită în funcție de modul de desfacere, în ambulator sau în spital – în cazul din urmă, cantitățile fiind mai reduse, urma să continuăm aprovizionarea din import prin ANS;
- În plus, costurile estimate la acea dată pentru transferul de tehnologie se ridicau la peste 200 mii euro, sumă pe care nu o puteam angaja fără să avem o claritate asupra nevoilor și modului de contractare a medicamentului (după cum știți, celelalte medicamente din protocolul SARS-CoV-2 sunt achizitionate prin alocare financiară prin HG);
- Din păcate, nu am primit răspuns la nici o solicitare – sumarul corespondenței electronice în atașament – astfel încât am suspendat demersurile făcute în buna credință, cu scopul de a avea medicamentul ambalat în țară, beneficiind astfel de un lanț mai scurt de distribuție;
- În același timp, în luna iunie 2021 au apărut la posturi de TV emisiuni cu caracter defăimător la adresa Terapia SA și Favipiravir – „profituri uriase”, „medicament expirat”, „reacții adverse mortale” etc. – care conțineau din păcate și însăilări de părți de documente tehnice scurse din ANMDM – fapt care a contribuit la reacția noastră de a retrage orice demers pentru a fabrica în țară Favipiravir; tot atunci, la solicitarea ANMDM, am avut acțiunea de informare a personalului medical cu documentele aprobate de instituție.
Reiterez faptul că nu există nici o „acuză” la adresa ANMDM și a Dumneavoastra personal, adevăr pe care l-am exprimat deja ieri în intervenții la două televiziuni publice și două online. Astăzi și în zilele următoare, dacă voi mai fi invitat, voi aduce aceleași clarificări.
Va rog sa considerați clarificările făcute mai sus ca fiind cu caracter public și la discreția ANMDM si Dumneavoastră. Dacă considerați util, suntem pregătiți să ieșim alături de ANMDM cu un comunicat de presa care sa demonteze speculațiile care au apărut ca urmare a nefericitului articol.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă stau la dispoziție dacă credeți că sunt necesare informații suplimentare.
Cu respect, Dr. Dragoș Damian”
Epopeea continuă
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a pledat sâmbătă, cu ocazia depunerii listei miniștrilor și a programului de guvernare la Parlament, pentru aprobarea comercializării antiviralului Favipiravir în regim deschis în farmacii, pe bază de rețetă.
În acest moment, medicament poate fi administrat și ambulatoriu, prin intermediul farmaciilor cu circuit închis din spitale.
Specialiștii nu sunt însă convinși de eficacitatea Favipiravirului împotriva COVID. Mai ales că vine la pachet cu o serie de reacții adverese severe, după cum a menționat fostul ministru al sănătății Ioana Mihăilă, în replică la acuzațiile PNL că ar fi blocat distribuția antiviralului în farmacii.
„Favipiravir este un medicament care se utilizează la scară mică, un medicament cu potențial teratogen (malformații). Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică/apariție a leziunilor hepatice induse medicamentos, precum și risc de hiperuricemie. Este absolut necesar controlul strict al eliberării, sub stricta supraveghere a medicilor”, scria Ioana Mihăilă, săptămâna trecută, pe Facebook.
Inclusiv Robert Ancuceanu, președintele Agenției Medicamentului, a vorbit despre efectele adverse ale favipiravirului pentru articolul original din Libertatea.
Guvernul României a aprobat pe 28 octombrie o Hotărâre privind acceptarea unei donaţii de 48.500 de cutii de Favipiravir din partea Terapia Cluj, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. Valoarea donației a fost estimată la 16 milioane de lei, conform Hotnews. De aici rezultă un preț unitar pe cutie de aproximativ 330 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro