„OMS este profund îngrijorată de faptul că o operaţiune militară la scara largă la Rafah, Gaza, poate duce la o baie de sânge şi ar putea slabi şi mai mult un sistem de sănătate aflat deja în genunchi”, a avertizar Tedros Adhanom Ghebreyesus, referindu-se la oraşul în care se află refugiaţi 1,2 milioane de palestinieni.
Europenii, ONU şi Statele Unite, principalul aliat al Israelului, i-au cerut cu fermitate premierului Benjamin Netanyahu să renunţe la o ofensivă terestră asupra oraşului.
Pe lângă costul vieţilor umane, o ofensivă ar fi „o lovitură majoră pentru operaţiunile umanitare în întreaga Fâşie Gaza” deoarece Rafah „se află în centrul unor operaţiuni umanitare”, a avertizat și purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Jens Laerke.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, pe 30 aprilie, că armata israeliană va intra „cu sau fără acord” în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru a elimina cele patru batalioane Hamas despre care spune că rămân în acea zonă.
Declaraţiile survin într-un moment în care Hamas studiază cea mai recentă propunere de armistiţiu din partea mediatorilor din Cairo, care are în vedere o încetare a focului de 40 de zile şi eliberarea a mii de prizonieri palestinieni în schimbul ostaticilor din Gaza, potrivit presei israeliene.