Un raport de 120 de pagini, conceput de o echipă internațională formată din 17 experți chinezi, 17 experți OMS și mai multe organizații mondiale, oferă patru surse posibile pentru COVID-19: transmiterea directă de la o sursă animală, un animal-gazdă care a fost infectat de un liliac, răspândirea prin alimente congelate sau refrigerate sau chiar o scurgere accidentală dintr-un laborator.

Deși ultima variantă este descrisă ca fiind „extrem de puțin probabilă”, șeful OMS a subliniat că este necesară și verificarea acestei variante.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS | Foto: EPA

„În ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă. Acest raport este un început foarte important, dar nu s-a terminat investigația. Nu am găsit încă sursa virusului. Trebuie să urmărim în continuare datele științifice și nu vom pregeta să căutăm noi informații”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Găsirea originii unui virus necesită timp și lumea trebuie să cunoască acest lucru, ca să putem lua măsuri colective pentru a reduce riscul ca acest lucru să se repete.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus:

În acest context, directorul OMS a cerut studii suplimentare, implicit acces la date anterioare lunii decembrie 2019, când a fost detectat COVID-19.

„Primul caz detectat a avut debutul simptomelor pe 8 decembrie 2019. Dar pentru a înțelege cele mai vechi cazuri, oamenii de știință trebuie să aibă acces la probe biologice de datează încă din septembrie 2019”, a spus oficialul.

„În discuțiile mele cu echipa de cercetători, aceștia și-au exprimat dificultățile pe care le-au întâmpinat în accesarea datelor brute. Mă aștept ca pe viitor să fie puse la dispoziție mai multe date, pentru ca cercetările să fie mai precise”, a adăugat Ghebreyesus.

Cel mai probabil, COVID-19 s-a răspândit la oameni prin intermediul unui animal și transmiterea comunitară a început cu una sau două luni înainte ca virusul mortal să fie identificat în China, în decembrie 2019, se mai arată în raportul de 120 de pagini al Organizației Mondiale a Sănătății.

SUA și Marea Britanie acuză China că nu a permis accesul la informații

SUA și Marea Britanie au criticat însă raportul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la începuturile pandemiei de coronavirus din Wuhan, acuzând China că „a refuzat accesul la date și probe complete și originale”, scrie și The Guardian.

14 țări care au semnat o declarație comună au criticat întârzierile în ceea ce privește ancheta și au solicitat accesul la informații, amintind „politica extrem de controversată din jurul anchetei” în urma căreia experții OMS au obținut acces la informații în China, după luni de negocieri.

Totodată, Casa Albă a îndemnat OMS să ia măsuri suplimentare pentru a determina originile Covid-19. „Există o a doua etapă în acest proces, care credem că ar trebui să fie condusă de experți internaționali și independenți”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

China a fost în mod repetat acuzată în Occident de obstrucționarea investigației cu privire la originile pandemiei de coronavirus din Wuhan, inclusiv a anchetei OMS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News