Procurorii DNA au dispus joi începerea urmării penale pe numele lui Avram Pantelimon, fostul director al Romgaz Târgu Mureș. Acesta este suspectat de luare de mită și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Alături de Pantelimon, s-a mai început urmărirea penală și față de alți doi directori din cadrul Romgaz Târgu Mureș, Sergiu Victor Banu și Gheorghe Matei, pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Procurorii DNA susțin că, în cursul anului 2011, Romgaz Târgu Mureș a organizat o licitație publică pentru implementarea proiectului ”Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz în locația Cojocna, jud. Cluj”. În urma acestei licitații, a fost declarată câștigătoare o asociere formată din trei societăți comerciale.
Procurorii îl acuză pe Avram Pantelimon că a primit de la reprezentantul uneia dintre firmele câștigătoare syuma de 60.000 de lei pentru a accepta recepția unui echipament (motogenerator), deși echipamentul nu corespundea cerințelor stabilite în documentația de atribuire și în oferta tehnică anexă la contract. Totodată, Pantelimon, alături de ceilalți doi suspecți, ar fi semnat un document (minută) privind modalitățile de recepție a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepția echipamentului menționat mai sus.
Prejudiciul creat este de 2.620.250 lei, echivalent cu contravaloarea achitată pentru echipamentul respectiv.
În ianuarie 2016, Avram Pantelimon a fost reținut de procurorii DNA, alături de alte trei persoane din conducerea Romgaz Târgu Mureș, pentru abuz în serviciu. Cei patru au fost acuzați că au hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducțiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte și Primăria Târgu Mureș, în condițiile construirii unui cartier de locuințe pe raza orașului, să fie realizată din bugetul propriu al societății naționale. Cei patru au încălcat normele legale privind disciplina financiară și în construcții, a legislației specifice din domeniul gazelor naturale, iar hotărârea a fost luată fără să existe o justificare tehnico-economică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro