”Ruşii au o lungă istorie de ingerinţă în alegeri. Ale lor şi ale altora… Acest lucru datează din anii 60, de la apogeul Războiului Rece”, a declarat James Clapper, în timpul audierilor din Comisia pentru Apărare a Senatului.

”Nu cred că ne-am întâlnit vreodată cu o campanie mai agresivă sau mai directă în vederea amestecului în procesul alegerilor noastre decât am văzut în acest caz”, a continuat directorul serviciilor secrete americane.

Rusia reprezintă o ameninţare la adresa unei game largi de interese ale Statelor Unite, din cauza ”programului ei cibernetic extrem de avansat” şi capacităţilor ei sofisticate, au subliniat reprezentanţii serviciilor americane de informaţii.

”Rusia este un actor cibenetic care reprezintă o ameninţare majoră pentru Guvernul, armata, diplomaţia, infrastructura comercială şi cea critică a  Statelor Unite”, au subliniat Clapper, subsecretarul pentru Informaţii al Apărării Marcel Lettre şi directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA, amiralul Michael Rogers, într-o declaraţie comună înaintea audierii.

În același timp, senatorul republican John McCain a subliniat că scopul examinării de către comunitatea informaţiilor a atacurilor informatice ruse şi oricărei influenţe asupra alegerilor din 2016 nu vizează să pună în discuţie rezultatul scrutinului din noiembrie.

McCain a anunţat în cursul audierilor că această comisie, pe care o conduce, că intenţionează să organizeze în următoarele luni o serie de audieri pe această temă.

Donald Trump a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării evaluarea serviciilor de informaţii privind activitatea informatică rusă.

Înainte de alegeri, când 17 agenţii de informaţii au dat publicităţii o declaraţie publică în care au conchis că Rusia a orchestrat atacurile informatice vizând Comitetul Naţional Democrat, Donald Trump şi-a exprimat îndoiala în legătură cu aceste concluzii.

După ce Barack Obama a impus o serie de sancţiuni vizând Rusia, Trump a dat publicităţii un comunicat în care a cerut ţării să „se orienteze asupra lucrurilor mai mari şi mai bune”. Mai mult, miliardarul l-a felicitat apoi pe liderul rus Vladimir Putin pentru că nu a retaliat la sancţiuni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News