UPDATE 8 februarie, ora 11.30: Patru persoane au fost arestate preventiv, iar alte patru au fost trimise în arest la domiciliu, în dosarul bătăilor de la Penintenciarul Rahova.

UPDATE. Judecatoria Sectorului 5 a încheiat audierile în cazul persoanelor ridicate de la penitenciarul Rahova, angajați ai instituției, și au stabilit pentru joi luarea unei decizii în cazul acestora.


Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor spune că polițiști din Capitală și procurori, însoțiți de mascați, au descins în penitenciar și au ridicat mai mulți angajați. Este vorba despre medici, asistente, infirmiere și gardieni care îi aveau sub pază au sub control medical de specialitate pe pușcăriașii pacienți.

Fals în acte și presiuni asupra pușcăriașilor

Cercetările investigatorilor bucureșteni – polițiști și procurori -, au scos la iveală faptul că în ultimii trei ani (2015-2018), cei 15 angajați ai pușcăriei-spital au supus la rele tratamente patru deținuți internai în respectiva unitate medicală. Apoi, pentru a-și acoperi faptele, doctorii, asistentele, infirmierele și gardienii vizați de anchetă s-ar fi ”acoperit” de hârtii falsificând documente care ar fi putut demonstra vinovăția or. În plus, cei 15 ar fi pus presiune pe victime influențându-le declarațiile luate, se pare, sub presiune și cu ajutorul acte de violență.

Opt angajați ai pușcăriei-spital au fost reținuți și urmează să ajungă în fața judecătorilor

Dintre cei 15 suspecți, șapte au plecat acasă după audieri, dintre care unul sub control judiciar impus de instanță pe o perioadă de 60 de zile. În cazul altor opt angajați ai Spitalului Penitenciar Rahova investigatorii au luat măsura reținerii urmând ca judecătorul de drepturi și libertăți să decidă dacă propunerile de arestare preventivă și de arest la domiciliu se susțin prin probe.

Opt capete de acuzare împotriva celor 15 angajați ai Spitalului Penitenciar-Rahova

Perchezițiile au avut loc marți, iar primele discuții și audieri în acest caz au avut loc chiar în sediul unității. Printre cei vizați de anchetă, spun surse judiciare, ar fi și directorul Spitalului Penitenciar – Rahova. Cei 15 sunt acuzați, în funcție de faptele comise, de săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente, lovire sau alte violențe, favorizarea făptuitorului, mărturie mincinoasă, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, omisiunea sesizării organelor judiciare și influențarea declarațiilor. Întregul colectiv care lucrează în Spitalul Penitenciar numără între 150 si 180 de cadre.

 

Urmărește-ne pe Google News