Cuprins:
Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a declarat recent că instituția a făcut multe greșeli în ultimii 32 de ani. Singurul exemplu dat de directorul SRI a fost cel al unor foști angajați care gravitează în jurul companiilor de stat.
„Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, a spus Hellvig, într-un discurs ținut marți, 4 octombrie, în fața studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Libertatea a trecut în revistă cele mai cunoscute cazuri în care foști șefi sau angajați din serviciile secrete au trecut de cealaltă parte a baricadei și au reușit să facă bani frumoși din afaceri. Direct sau prin intermediari din familie.
Florian Coldea, marjă de profit în afaceri de 96%
Devenit celebru în ultimii ani după dezvăluirile făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiță, generalul în rezervă Florian Coldea, fost număr doi în SRI, este unul dintre cele mai cunoscute nume lansate în afaceri.
Coldea are două firme: Strategic Sys și Strategic Assets, ambele deținute împreună cu Dumitru Cocoru, și el general în rezervă al SRI, conform G4Media.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Strategic Sys a consemnat în 2021 afaceri de 4,48 de milioane de lei și un profit net de 4,31 de milioane, cu doar doi angajați. Marja sa de profit este de 96%. Firma are ca obiect de activitate ingineria și consultanța tehnică.
Cealaltă firmă, Strategic Assets, a raportat o cifră de afaceri de 594.000 de lei și un câștig net de 580.000 de lei, cu un singur angajat. Firma are ca obiect de activitate activități de agenție imobiliară. Marja de profit este de 97%.
Pază cu ștaif
Un alt caz celebru îl constituie firma TMG Guard, care a fost deținută de Alin Niculescu și Victor Lucian Mecu.
Aceștia sunt fiii foștilor ofițeri ai Direcției Județene de Informații Gorj din cadrul SRI Victor Nicolae Mecu și Alin Alexandru Niculescu, conform presei locale.
Compania este abonată la contracte publice, presa scriind că a câștigat de-a lungul timpului contracte cu: Poșta Română (600.000 de euro), Casa de Pensii Dolj, Apele Române, ANAF Brașov (120.000 de euro), dar și Romgaz (400.000 de euro) și Transgaz.
Anul trecut, TMG Guard a avut afaceri de 51,98 de milioane de lei, cu un profit net de 5,4 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. Compania avea 1.270 de salariați.
În 2020, afacerile erau de 45,2 milioane de lei, iar profitul – de 2,2 milioane.
În 2017, Victor Nicolae Mecu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, realizată printr-o altă firmă, Team TG Guard SRL. Prejudiciul calculat de procurori era de un milion de lei, echivalentul a 200.000 de euro.
În decembrie 2021, Tribunalul Gorj a decis încetarea procesului, conform publicației locale Gorj.Expres.ro.
În prezent, Mecu este acționar unic al firmei TMG Guard, conform datelor de la Registrul Comerțului, publicate pe site-ul termene.ro.
Stații de comunicații
Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL este o altă firmă care are legături cu foști angajați SRI, după ce în anul 2019, în acționariatul său a intrat Sergiu Anton, general SRI.
Compania a raportat la Ministerul Finanțelor un rulaj de 61,5 milioane de lei și un câștig net de 7,2 milioane de lei în 2021. Societatea are 52 de salariați.
În 2020 a avut afaceri de 112 milioane de lei și un profit de 1,1 milioane.
În noiembrie 2020, Gazeta de Bistrița scria că firma a semnat cu Ministerul de Interne un acord-cadru de 85,8 milioane de lei pentru livrarea de stații de emisie-recepție Motorola pentru Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie și alte instituții subordonate.
Conform Profit.ro, acționarul majoritar al companiei, Călin Radu, a cesionat în 2019 un pachet de 10% din acțiuni către Anton, rămânând la acel moment cu 80%.
Sergiu Anton a fost avansat în 2007 de președintele Traian Băsescu la gradul de general de brigadă cu o stea. În 2009 a fost trecut în rezervă.
De-a lungul timpului, în firmă a fost acționar și fostul jurnalist Bogdan Chirieac, în prezent proprietar al site-ului DC News.
Daniel Dragomir, fugar în Italia, profit în România
Un alt caz celebru este cel al fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat în 2020 la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri și spălare de bani.
Dragomir a devenit cunoscut după ce a fost arestat preventiv în septembrie 2016 pentru implicare în dosarul „Black Cube”, care viza hărțuirea și spionarea Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție și actuală șefă a EPPO – parchetul european anticorupție.
Acesta a fugit din țară și s-a predat ulterior autorităților din Italia. Ministerul Justiției face acum demersuri pentru aducerea sa în țară.
Fanatik scrie că Dragomir s-a retras în 2014 din firma Daiman Public Relation SRL. Specializată în activități specifice agențiilor de publicitate, aceasta a fost preluată și administrată de fiul vitreg al lui Dragomir, Ivan Ianis Mihai, conform sursei citate.
Raportările de pe site-ul Ministerului Finanțelor arată că în 2021, firma a avut venituri de 881.000 de lei și un profit net de 721.000 de lei, cu un singur angajat.
Kituri de testare pentru COVID
O altă companie deținută de un fost ofițer SRI este Praxis Medica SRL, care în pandemie, în martie 2020, a importat kituri de diagnosticare a coronavirusului.
Conform G4Media, care cita presa coreeană, contractul era în valoare de 1,75 de milioane de euro. Firma este deținută de Cristian Hristodorescu, fost ofițer SRI Iași.
Compania a raportat venituri de 52,9 milioane de lei în 2021 și un profit net de 18,6 milioane, cu 11 salariați.
Cătălin Harnagea, fost șef al SIE
Cătălin Harnagea, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) în perioada 1997-2001, a avut, la rândul său, mai multe afaceri.
Conform CV-ului său, Harnagea a fost între 2002 și 2004 președinte și acționar al companiei ICAR Consulting, iar între 2005 și 2012 al firmei ICAR Business Research.
Între 2001 și 2002 a fost consultant al Rompetrol, companie deținută la acea vreme de Dinu Patriciu, care a decedat în 2014. Între 2012 și 2016 a fost consilier pe probleme de securitate al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe când acesta era președinte al Senatului. Tăriceanu a fost șeful camerei superioare a Parlamentului între 2014 și 2016, după ruperea USL.
În 2014, DNA făcea percheziții la locuința lui Harnagea, iar acesta declara că procurorii vizau un contract între firma sa și EADS, conform Cursdeguvernare.ro.
În 2017, Harnagea a fost numit la conducerea RoAid, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, de unde a fost demis de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în 2021.
Generalul Zamfir și o firmă asociată cu Sebastian Ghiță
Generalul Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI între 1997 și 2008, este un alt caz celebru.
Conform publicației anticorupție România Curată, fiica acestuia, Iulia Maria Zamfir, a câștigat între 2009 și 2014 o sumă de 150.000 de euro din închirierea apartamentului său către Security Global Consulting, firmă asociată cu omul de afaceri Sebastian Ghiță.
În 2012, generalul, deja retras din SRI, a preluat 90% din firma respectivă, procent pe care îl va deține până la 1 septembrie 2015, conform jurnalistei de investigații Sorina Matei.
De-a lungul timpului, Security Global Consulting s-a asociat cu 2K Telecom, deținută de Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghiță, în firma Penta Group TSM SRL.
De asemenea, fiica și soția generalului SRI au fost câteva luni administratori la Concept Data SRL, după cum scrie România Curată.
- Fiica sa are și 10% din Logika IT Solutions SRL, firmă care a câștigat mai multe contracte cu SRI.
Un contract de 70 milioane de lei a fost acordat în 2015 pentru instalarea unor echipamente și sisteme pentru Centrul de Date, câștigătoare fiind asocierea Logika IT Solutions, Datanet Systems și Siveco România, conform Hotnews.
Generalul Zamfir a fost condamnat, în anul 2011, la un an de închisoare cu suspendare pentru cumpărarea ilegală a unei locuințe RA-APPS, conform Jurnalul.ro.
În 2021, Logika IT Solutions a raportat afaceri de 24 de milioane de lei și profit de 2,69 de milioane de lei. Societatea avea 12 angajați la finalul anului trecut.
Școlire ca la carte
Un alt caz de ofițer SRI devenit om de afaceri este Marius Sticlaru, care deține 51% din firma Q-East Software SRL, conform datelor de pe termene.ro.
Libertatea scria în octombrie 2020 că firma în cauză urma să școlească procurorii DNA, DIICOT și pe cei ai Parchetului General în percheziții informatice. Contractul valora 100.000 de euro.
De-a lungul timpului, firma a avut contracte și cu SRI, Inspectoratul General al Poliției Române și mai multe parchete.
În 2021, compania a avut vânzări de 21 milioane de lei și un profit de 1,85 de milioane de lei, conform Ministerului Finanțelor. Firma avea la finele anului trecut 13 salariați.
Q-East Software SRL are ca obiect de activitate activități de consultanță în tehnologia informației.
„Generalii Borsec”
Foștii lucrători ai serviciilor au ajuns și în domeniul apelor minerale.
Rise Project scria în 2019 despre cum mai mulți generali din servicii au ajuns să lucreze la Romaqua Group, compania care îmbuteliază apa minerală Borsec.
Este vorba de generalul în rezervă Constantin Rotaru, fost director adjunct al SIE între 1999 și 2005, Ioan Păun și Emilian Ivan, tot generali în rezervă ai SIE.
Rotaru a lucrat înainte de 1989 la ICE Dunărea, firmă a Securității.
Păun a fost consul al României în Hong Kong, calitate din care a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul din perioada 2000 – 2004.
Păun a fost martor în „Dosarul Zambaccian”, în care Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Despre acest subiect a mai scris și Cațavencii în 2016.
Patronul Romaqua este omul de afaceri Octavian Crețu.
În 2021, îmbuteliatorul a avut afaceri de 873 de milioane de lei și profit net de 91,6 milioane de lei. Grupul are 2.155 de angajați.
„Filajele” de la Apa Nova
Tot în domeniul apei apar și alți foști angajați ai serviciilor.
DNA acuza în 2015 Apa Nova – furnizorul de apă rece al Capitalei – că avea un „serviciu de securitate” intern, format din foști lucrători ai serviciilor de informații. Aceștia făceau filaje și interceptări pentru a nu fi divulgate activităţile ilegale ale companiei, conform documentelor citate de Mediafax la acel moment.
Pe lângă aspectele privind viața privată, mai mulți șefi ai companiei și oameni de afaceri au fost acuzați de cumpărare de influență, trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.
Între acuzații era și obținerea unui număr suficient de voturi în Consiliul General al Capitalei pentru majorarea de tarife și finalizarea stației de epurare de la Glina.
DNA a încetat urmărirea pentru mare parte dintre cei urmăriți penal în 2020, conform Profit.ro, inclusiv pentru acuzațiile de violare a vieții private.
Dosarul continuă însă pentru acuzațiile de evaziune fiscală și spălare a banilor pentru companie și doi directori, scria în 2021 Agerpres.ro.
Prejudiciul calculat era de 24,6 milioane de lei pentru infracțiunea de evaziune și de 76,5 milioane pentru spălarea banilor.
Apa Nova face parte din grupul francez de utilități Veolia. În 2021, compania a raportat afaceri de 871 de milioane de lei și un profit net de 108,4 milioane de lei. Societatea, care este fosta regie de apă a Bucureștiului, avea 1.902 salariați la finalul anului trecut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
sportix • 14.10.2022, 20:54
SRI reprezintă măduva răului din România. Sunt mulți și sunt peste tot. Măcar ăia care se auto intitulează politicieni sunt proști gramadă in marea lor majoritate, securiștii insă sunt și inteligenți și rău intentionati, deci in concluzie mult mai periculoși decat politicienii.
agee • 14.10.2022, 13:48
Lol! Toată economia este înțesată de securici mai vechi și mai noi (și de familiile lor)!