„Am avut astăzi o discuţie cu directorul SRI, dl Eduard Hellvig. Domnia sa m-a sunat şi mi-a spus că îşi exprimă toată disponibilitatea ca, în perioada imediat următoare, să purceadă la desecretizarea acelui protocol dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi-a exprimat dorinţa de a ne vedea la comisie înainte de a-l desecretiza pentru a discuta anumite aspecte care ţin de mecanisme interne ale SRI. Sunt elemente pe care dorim să le discutăm şi, după aceea, din partea SRI există toată această disponibilitate. Cred că este un lucru lăudabil în ceea ce priveşte actuala conducere a SRI”, a spus Manda, la Parlament.

Și Traian Băsescu solicită desecretizarera protocoalelor semnate de SRI, considerând că având în vedere presiunea publică, trebuie asumat acest risc.

“Protocolul nu poate reflecta decât proceduri în baza legii. Eu sunt convins că, deşi se vorbeşte foarte mult de aceste protocoale, se face o mare greşeală că instituţiile care le-au semnat nu le desecretizează. Am un singur dubiu, dacă nu cumva devoalarea procedurilor îi ajută pe infractori. Aici am un dubiu. Dar altfel, având în vedere presiunea publică, cred că trebuie asumat riscul desecretizării tuturor protocoalelor de colaborare. Fie că e colaborare SRI – ANI, SRI…..Am înţeles că au protocol de colaborare şi cu cei de la Domeniile Statului”, a spus Băsescu duminică la RTV.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a cerut luni oficial desecretizarea protocoalelor încheiate între Ministerul Public, DNA, DIICOT, pe de-o parte, și SRI, pe de altă parte.

Ministrul Justiției a făcut acest anunț în contextul în care, tot vineri, premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor semnate între SRI și alte instituții ale statului.

Vineri, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat în care a făcut precizări în legătură cu acest subiect. Mai exact, Administrația Prezidențială a transmis că desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții nu intră în responsabilitatea Președinției și a CSAT.


Citește și: INTERVIU/Mario Balint, jurnalistul cu 52 de luni în zone de conflict: ”S-a tras asupra mașinii noastre. Eram în direct la radio”


Urmărește-ne pe Google News