Laurențiu Ciocăzanu, 54 de ani, s-a angajat la TVR în primăvara lui 2022 și a devenit șeful știrilor televiziunii publice în septembrie 2022.
Ciocăzanu lucrează în presă din 1992, fiind de-a lungul timpului redactor-șef la Adevărul, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei, redactor pentru BBC România și reporter pentru România Liberă.
Din 2018, a lansat împreună cu Grigore Cartianu site-ul ziariștii.com. Publicația este una dintre cele care a primit bani de la partidele politice.
În 2021 și 2022, PSD și PNL au plătit din banii alocați de la buget peste 125 de milioane de lei, potrivit datelor centralizate de Libertatea de la Autoritatea Electorală Permanentă. Acești bani au mers către site-uri de diverse dimensiuni.
Cei mai mulți bani au ajuns la site-urile afiliate televiziunilor, însă contracte cumulate de zeci de mii de euro au ajuns la site-uri mai mici sau la firmele care aparțin unor jurnaliști, conform unei investigații Europa Liberă.
În această ultimă categorie intră și site-ul ziariștii.com, administrat de firma Macondo Gabo Press SRL.
Ciocăzanu: „Site-ul primea bani pentru că mediatizam activitatea PNL”
Într-o discuție cu Libertatea, Laurențiu Ciocăzanu a admis că, în calitate de acționar minoritar al firmei Macondo Gabo Press SRL, pe care a deținut-o în parteneriat cu Grigore Cartianu, a publicat articole plătite care vizau activitatea PNL pe site-ul ziariștii.com.
Potrivit informațiilor oferite de PNL pentru Europa Liberă, contractul cu firma Macondo Gabo a avut o valoare lunară de 16.500 de lei (aproximativ 3.300 de euro), în intervalul ianuarie – octombrie 2021. În total, peste 30.000 de euro.
Întrebat dacă nu consideră că normele profesionale îl obligau să marcheze articolele care au fost plătite de PNL cu un semn distinct (P – de la publicitate sau articol susținut de PNL), actualul director al știrilor TVR a replicat că „nu mă simt vinovat” pentru contractul încheiat cu liberalii. El subliniază că, administrativ, „de aceste operațiuni s-a ocupat Cartianu. Grigore Cartianu”.
Am încasat banii ca site. Dar și dacă nu încasam, scriam la fel.
Laurențiu Ciocăzanu:
El susține că banii publici primiți de la partid în baza contractului au ajutat site-ul ziariștii.com să supraviețuiască.
„Nu știa publicul că e un articol plătit de PNL”
„Nu mă simt vinovat că aveam contract cu PNL-ul, pentru că nu făceam pentru PNL un serviciu special în raport cu celelalte partide cu care nu aveam contract. Nu știa publicul că e un articol plătit de PNL, pentru că nu era un articol care să facă publicitate PNL. Era o știre despre activitatea PNL, o știre pe care o puteai publica și fără să ai contract cu PNL”, a spus lui Laurențiu Ciocăzanu.
Actualul coordonator al Direcției știri din TVR cu atribuții de director, funcție obținută în septembrie 2022, a insistat de mai multe ori în timpul declarației pentru Libertatea că articolele scrise de el nu au ridicat „în slăvi PNL” și nici nu au fost discuții telefonice despre ce articole să fie publicate.
„Dacă am avut un contract cu PNL-ul și mi-a permis să ne facem meseria liber în continuare, la fel ca înainte, de ce să spunem că renunțăm la contract? Ar fi trebuit să închidem site-ul și să spunem că e mai bine să închidem site-ul decât să existăm și să ne facem meseria?”, a adăugat actualul coordonator cu atribuții de director al direcției știri din TVR.
Privind în urmă, susține Laurențiu Ciocăzanu, dacă știa că „este o problemă pentru onestitatea informațiilor” ar fi marcat cu „P” articolele care au făcut parte din contractul cu PNL.
Ce profit a avut firma lui Cartianu și Ciocăzanu
Macondo Gabo Press, firma înființată de Grigore Cartianu și de Laurențiu Ciocăzanu în 2018, a avut zero angajați în 2021, iar profitul net a fost de aproximativ 190.000 de lei, conform datelor termene.ro. Firma a înregistrat profit și în 2019, și în 2020, 195.000 de lei și respectiv 250.000 de lei.
Ciocăzanu s-a retras din firma Macondo Gabo Press SRL în primăvara lui 2022, când a câștigat concursul de angajare la postul public de televiziune – TVR, informația fiind publicată în Monitorul Oficial. El a spus că a cesionat părțile sale sociale din firmă lui Grigore Cartianu. Nu a precizat dacă a încasat dividende pentru anul 2021.
Din septembrie 2022, ocupă funcția de coordonator cu atribuții de director în direcția de știri a TVR, fiind parte din Comitetul Director. Jurnalistul coordonează activitatea a 230 de angajați, conform organigramei TVR consultată de Libertatea. Funcția obținută l-a obligat să depună o declarație de avere și una de interese.
Invocă „un mister” în legătură cu declarația de avere
Declarația de avere a lui Laurențiu Ciocăzanu nu poate să fie accesată pe site-ul TVR, chiar această situație nu se regăsește în cazul colegilor din Comitetul Director. În schimb, pentru Ciocăzanu este nevoie de user și parolă pentru a accesa declarație de avere, cea de interese putând fi vizionată.
Completată în octombrie 2022, declarația de avere a noului coordonator al direcției știri din televiziunea publică a devenit publică la începutul lunii ianuarie 2023, când a fost publicată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.
Singura rubrică completată este capitolul venituri, Laurențiu Ciocăzanu neavând, potrivit declarației pe proprie răspundere, terenuri, imobile, mașini sau conturi de peste 5.000 de euro.
Venitul anual încasat de Ciocăzanu în 2021, înainte de a lucra pentru televiziunea publică, este, potrivit propriei declarații de avere, de 5.175 de lei și a fost realizat în urma unui contract cu drepturi de autor cu postul Realitatea Media.
În dreptul soției apar încasări anuale de aproape 6.000 de lei, ceea ce ar însemna că familia Ciocăzanu a avut la dispoziție pentru a trăi în 2021 puțin peste 11.000 de lei, adică circa 920 de lei/lună.
Contactat de Libertatea, coordonatorul direcției știri din TVR susține că totul este „o greșeală” și că nu a știut că informațiile eronate sunt prezente pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.
Suma încasată în 2021 de Ciocăzanu, este potrivit declarației pentru Libertatea, de zece ori mai mare, atât pentru el, cât și pentru soție. El menționează că a avut un contract de confidențialitate cu postul Realitatea în ceea ce privește salariul său.
Întrebat cum s-a ajuns la această posibilă greșeală din declarația de avere, Ciocăzanu a răspuns că este „un mister”. El a invocat trei variante posibile: fie platforma electronică a ANI a tăiat un zero, ANI nu a luat în considerare un contract pe care l-a avut cu Realitatea sau nu a fost trecut contractul confidențial.
Surse din Agenția Națională de Integritate susțin că toate declarațiile de avere sunt completate de persoanele vizate și „nu sunt procesate sau redactate de ANI”. Laurențiu Ciocăzanu a menționat pentru Libertatea că se va adresa Agenției pentru a da o declarație de avere rectificativă.
„Am aflat astăzi de problema din declarația de avere (n.r. – 9 ianuarie). Nu e o problemă de rea intenție sau dorință de a completa greșit”, a spus Ciocăzanu.
Directorul Știrilor TVR a revenit pe 10 ianuarie și a precizat pentru Libertatea că noua declarație de avere apare pe site-ul televiziunii publice, diferența față de versiunea anterioară fiind un zero la final. Pe site-ul TVR, noua declarație de avere poate să fie accesată fără parolă.
Nici în noua declarație de avere nu apare o sumă încasată de la firma Macondo Gabo Press SRL în 2021, iar angajatul TVR nu a dorit să menționeze pentru ce sumă a concesionat partea sa de 5% din acțiunile firmei lui Grigore Cartianu.
Bani de la partide pentru presă
Fenomenul contractelor partidelor cu presa a luat amploare în ultimii doi ani, iar valoarea lor a depășit 130 de milioane de lei. Principalele partide care folosesc subvenția, bani publici de la buget, pentru a-și promova activitatea sunt PSD și PNL.
PSD, condus de Marcel Ciolacu, nu a dezvăluit vreodată spre ce site-uri au fost direcționați banii publici și ce servicii s-au plătit. PNL a dezvăluit contractele din 2021, dar a refuzat să ofere informații despre contractele cu presa din 2022. Legea interzice partidelor să încheie contracte directe cu firmele care dețin licențele TV, iar banii ajung la site-urile afiliate televiziunilor sau la alte site-uri cu profil mass-media.
Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat în toamna lui 2022 un proiect care prevede ca partidele să fie obligate să prezinte lunar cu cine încheie contracte și ce valoare au, iar articolele publicate și care fac parte dintr-un contract să fie marcate cu un semn distinct pe site-uri.
Proiectul a trecut de faza de dezbatere publică și a ajuns la Guvern. Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Libertatea că proiectul va ajunge în Parlament la începutul noii sesiuni parlamentare, în februarie.
PSD și PNL au pierdut mai multe procese în primă instanță, după ce au refuzat să respecte Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și au refuzat să dezvăluie valoarea contractelor cu mass-media.
Ce i se cere lui Laurențiu Ciocăzanu la TVR
„Imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea” sunt obligatorii, potrivit Codului de conduită căruia i se supune Laurențiu Ciocăzanu la TVR. El „este obligat să păstreze echidistanţa politică în întreaga sa activitate profesională”.
La site-ul al cărui acționar a fost Laurențiu Ciocăzanu, ziaristii.com, PNL a plătit mai multe știri scrise de Ciocăzanu și nesemnalate publicului ca propagandă, potrivit afirmațiilor ziaristului. La TVR, în calitate de director al știrilor, Laurențiu Ciocăzanu ar trebui, conform legii de funcționare a instituției, să difuzeze informații „ocrotite de influențele oricăror partide”.
ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol numărul angajaților de a căror activitate de la Știrile SRTV este responsabil directorul Laurențiu Ciocăzanu a fost de aproximativ 150. În realitate, Direcția Știri a posturilor publice 230 de angajați. Am făcut rectificarea și ne cerem scuze.