„La iarnă va fi necesar să se importe o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, a mai spus Sterian. Directorul Transgaz a precizat ca pentru perioada octombrie 2017-martie 2018 sunt estimate importuri de peste 2,2 miliarde metri cubi, față de 1,7 miliarde metri cubi de gaze, în 2016.
El a precizat că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut. Sterian a avertizat faptul că, în aceste condiţii, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.
„Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricţionat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toţi consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantităţi de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul naţional de gaze. Gândiţi-vă ce consecinţe ar putea fi pentru sistemul naţional energetic”, a arătat Sterian.
În plus, potrivit lui Sterian, nu toată cantitatea de gaze aflată în depozite poate fi extrasă. „Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt stocuri moarte. Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantităţile extrase din depozite scad şi ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârşitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade”, a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze.
Reprezentatii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) spun că nu este o problemă în privința stocului de gaze naturale. Ei au arătat că s-a stabilit ca stocul minim obligatoriu să fie de 1,7 miliarde metri cubi, iar până la sfârșitul lunii octombrie s-au înmagazinat peste acest nivel, și anume circa 2,22 miliarde metri cubi.
Nu este primul anunț de acest gen, făcut în comisia parlamentară. Săptămâna trecută, directorul Engie România spunea că ”gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației.
La începutul şedinţei de joi, membrii comisiei au aprobat prin vot, la cererea președintelui comisiei, Iulia Iancu, prelungirea cu 30 de zile a activităţii comisiei de anchetă, pentru a beneficia de toate informaţiile şi pentru a le procesa corect. Aceasta deoarece Consiliul Concurenţei a anunţat că nu poate trimite informaţiile solicitate de comisie mai devreme de 10 decembrie
În perioada următoare urmează să fie audiați în comisie fostul șef al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, actualul șef al Curții, Miahi Busuioc dar și Sevil Shhaideh. Aceasta a fost numită provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Petrom din partea Ministerului Energiei, care deține 20,63% din acțiunile producătorului de petrol și gaze.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Povești nespuse despre Regele Mihai. Cum a fost ajutat de un revoluționar și de un general de poliție să treacă pe sub Arcul de Triumf. ”Am scos pilonii din pământ cu ranga”