„Situația în care a fost pusă TVR la Eurovision este inadmisibilă și inexplicabilă. L-am invitat pe Dan Turturică, președintele-director general al televiziunii publice, la o întâlnire cu parlamentarii din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților pentru ca, împreună, să găsim soluții și cea mai bună cale de a preveni astfel de abuzuri”, a declarat deputatul USR, Iulian Bulai, președintele Comisiei, potrivit unui comunicat al partidului condus interimar de Cătălin Drulă.

Bulai consideră că explicația acordată de organizatorul Eurovision, EBU, privind înlocuirea voturilor românești, nu clarifică nimic și nu aduce nicio justificare, ci doar acuze nemotivate.

„Credibilitatea TVR și, în ultimă instanță, a României nu poate fi subminată atât de grav cu justificări atât de subțiri. Sper ca, în dialog cu domnul Turturică, să înțelegem mai bine ce se poate face pentru ca astfel de momente să nu se repete”, a adăugat Bulai.

TVR a cerut lămuriri în scandalul Eurovision 2022

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul „Stefania”, care a primit un număr record de puncte, 439, în urma voturilor exprimate de public.

În timpul finalei, punctajul juriului de la Bucureşti nu a putut fi transmis, organizatorii concursului de la Torino invocând motive tehnice. În acest context, Martin Osterdahl, responsabilul EBU cu operaţiunile de centralizare a voturilor, a susținut în direct că decizia juriului României a fost să acorde punctajul maxim Ucrainei.

După concurs, EBU a dat publicităţii un comunicat de presă în care a explicat că „anumite tipare neconforme de votare” au fost observate în cazul a şase ţări participante, inclusiv România și de aceea EBU a înlocuit voturile celor 6 țări cu un „rezultat agregat”.

În schimb, TVR a anunţat într-un comunicat că „România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei”. Televiziunea Română a precizat totodată că a solicitat organizatorilor Eurovision 2022 să ofere motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul cu un „substitut” calculat „într-un mod netransparent”. În funcție de răspunsul care îi va fi trimis, TVR „își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, se arată în comunicatul instituției conduse de Dan Turturică.

Urmărește-ne pe Google News