Deputatul PNL Adriana Săftoiu critică foarte dur violențele de la mitingul diasporei, din 10 august. Mai mult, cere Comisiei pentru drepturile omului, din care face parte, să-l cheme pe Cătălin-Răzvan Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, sau „bărbatul în alb” cum este cunoscut de la mitingul din 10 august, să dea explicații în Parlament, pentru atitudinea sa.
„Sunt lucruri care țin de drepturile omului. Unele imagini sunt pur și simplu revoltătoare. Am văzut care i-au fost explicațiile, dar poate se mai gândește puțin. Răspunsul domnului este siderant, că ai intrat violent în mulțime pentru că aveai niște informații că aveai jandarmi morți. Nici măcar nu-ți ceri scuze pentru greșeala asta. La o violență presupusă răspunzi cu violență? Cine știe ce informații false mai primește domnul și intervine la fel?”, a spus Adriana Săftoiu, pentru Libertatea.
O voce clară de susținere i-a venit din partea deputatului neafiliat Cătălin Nechifor.
„Am vorbit cu oameni care au fost la protest și mi-au zis că, da, s-au încălcat drepturile omului. Foarte multe persoane au depus plângeri, au acte medicale prin care dovedesc agresiunea, există controverse privind gazul folosit. Comisia trebuie să facă lumină în situația dată”, ne-a spus Nechifor.
Ce au văzut în 10 august parlamentarii care se ocupă de drepturile omului: „Nu sunt la curent”; „Nu știu ce s-a întâmplat”
Am încercat, așadar, să vedem ce spun colegii săi din Comisia pentru drepturile omului. Cum au văzut protestul din 10 august, dacă au fost încălcate drepturile omului sau nu și dacă se impune audierea lui Cătălin-Răzvan Paraschiv.
Numai că puțini sunt cei care s-au arătat interesați sau la curent cu subiectul. Însuși președintele Comisiei pentru drepturile omului, deputatul Ibram Iusein, spune că a fost plecat zilele trecute și „nu a văzut nimic, nu știe ce s-a întâmplat”.
La fel și deputatul PSD Gabriel Petrea. Era în concediu când l-am contactat și a avut aceeași scuză: „Nu sunt la curent”.
Am vorbit și cu social-democrata Tamara Ciofu. Cu un răspuns evaziv, deputata spune că orice membru al Comisiei are dreptul să facă propuneri. A evitat, însă, să spună dacă au fost încălcat drepturile omului la protestele de vineri.
”Nu sunt eu cea mai potrivită persoană care să-și spună părerea asupra acestui aspect”, a răspuns Tamara Ciofu, deși este vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului.
Nici cei de la UDMR, alături de ceilalți social-democrați din Comisie, nu au putut fi găsiți, în ciuda apelurilor repetate.
Politicienii tac, societatea civilă acționează
În paralel, societatea civilă cere ajutorul Organizației Națiunilor Unite. Un ONG a făcut o petiție, semnată de peste 35.000 de persoane, prin care a semnalat „intervenția brutală, cu gaze și bastoane”, la protestul din 10 august.
Prin petiția denumită „Jandarmeria e toxică”, organizația nonguvernamentală cere Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului să condamne și să sancționeze acțiunile Jandarmeriei.
„Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanţilor disproporţionat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă. Au fost expuşi intervenţiei Jandarmeriei mii de oameni, de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii şi femei însărcinate, care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta”, se arată în petiție.
Povestea „bărbatului în alb”
„Bărbatul în alb”, așa cum a fost numit colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, din cauza ținutei sale la mitingul din 10 august, a fost filmat în timp ce dă indicații jandarmilor. Este cel care a coordonat Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.
Într-o înregistrare video, acesta este întrebat de un protestatar de ce s-a recurs la intervenția în forță, în urma căreia peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Ne-ai omorât oameni acolo, mi-ai omorât jandarmi, de-aia. P… mă-tii de nenorocit”, răspunde acesta, potrivit unei înregistrări publicate pe YouTube, notează Hotnews.ro.
În replică, șeful Brigăzii Speciale a explicat că jandarmii au intervenit pentru că au primit informații „că există jandarmi morți după o confruntare în apropierea sediului Guvernului„.
Citește și: