Dirofilarioza e o afectiune parazitara, produsa de Dirofilaria immitis, transmisa de tantar. Parazitul,  localizat la nivel cardiovascular, produce leziuni endoteliale, tromboza si afecteaza functia circulatorie si pulmonara, dar si cea renala si hepatica. La aceasta afectiune sunt predispusi atat cainii, cat si pisicile, mai ales exemplarele care petrec mult timp in aer liber sau in zonele unde evolueaza boala.

Animalele afectate prezinta putine semne, acestea fiind nespecifice, de tipul tusei pasagere, intoleranta la efort, iar in cazul unor infestatii severe se poate observa cahexie, sincopa, ascita si respiratie ingreunata. Aceste semne pot aparea chiar si la sapte luni dupa infestare.

Deparazitarea poate preveni boala

Principalele modificari apar prin investigatii radiologice cand se observa modificari ale ariei cardiace, la nivel pulmonar si al marilor vase. Totusi, cel mai elocvent test e cel hematologic microscopic direct, cand se observa prezenta microfilariilor (stadii larvare) in frotiu.

Tratamentul este complex, costisitor si periculos pentru animal.

Cea mai simpla  metoda pentru prevenirea bolii e deparazitarea externa corecta si periodica. Recomandam efectuarea de teste de diagnostic de doua ori pe an. Atentie! Este o afectiune care e inca putin diagnosticata, dar care face victime!

Liviu Harbuz
DVM Ph. D

 
 

Urmărește-ne pe Google News