• În tot sectorul, deficitul de locuri a ajuns la 1.200, potrivit autorităților, în timp ce viteza cu care sunt amenajate altele noi este mult mai mică: anul trecut au fost făcute doar 100.
  • Anul trecut, în toată Capitala existau înmatriculate aproape 1,6 milioane de mașini. Adică în București există aproape o mașină pe fiecare cap de locuitor.
  • Alte metropole europene au avut abordări mai verzi cu privire la aglomerația urbană și au căutat soluții pentru a încuraja bicicliștii în detrimentul șoferilor. „Eu nu pot să mă duc în fața blocului și să-mi aloc 15 metri pătrați pentru mine cum fac șoferii”, este perspectiva unei specialiste române în mobilitate urbană, în Olanda.

Angel Stănescu, Gheorghe Velicu și Ion Păroiu, trei pensionari care locuiesc în sectorul 1, pe strada Belizarie, au preluat inițiativa pentru a rezolva o problemă care a distrus liniștea comunității. Cei trei, care locuiesc pe aceeași stradă de-o viață, spun că vecinii s-au înțeles mereu între ei, însă în ultimii ani au început să apară certuri și cauza o reprezintă locurile de parcare.

„Bagă dihonia între noi! Se ceartă ăla cu ăla și cu ăla”, spune Păroiu despre ce se întâmplă pe Belizarie de când vecinii nu mai știu unde să-și lase mașinile. 

Problema parcărilor din Capitală trenează de ani, pe fondul creșterii numărului de mașini. 1,6 milioane la sub 1,8 milioane de locuitori. Șoferii sunt amendați, iar din iulie 2023, Primăria Capitalei a implementat și un sistem de radare mobile pentru unele zone din oraș. Totuși, șoferii continuă să parcheze unde staționarea este interzisă, dat fiind faptul că, spun ei, și o confirmă și autoritățile, nu au unde altundeva. 

Se stă la pândă pentru locuri de parcare și pentru a nu primi amendă

De la stânga, domnii Gheorghe Velicu, Angel Stănescu și Ion Păroiu se luptă cu problema parcării pe strada Belizarie.

De când nu-și mai găsesc loc de parcare, viața pe Belizarie a devenit o pândă continuă: oamenii urmăresc când vine poliția în zonă și atunci își mută mașinile, ca să nu primească amendă. Angel, Gheorghe și Ion au primit până acum doar avertismente, dar alți vecini de-ai lor au primit amenzi de 400 de lei dacă au parcat mașina doar parțial pe trotuar și 725 de lei dacă mașina era complet pe trotuar, pe partea unde staționarea este interzisă.

Belizarie e o stradă din cartierul Băneasa, din sectorul 1 al Bucureștiului, între blocuri. Are sens unic, cu parcări delimitate pe stradă, doar pe o parte a carosabilului. Pe cealaltă parte a drumului, staționarea este interzisă. Chiar și cu ochiul liber se observă că strada Belizarie are trotuarele, luate împreună, de pe cele două părți, mai late decât carosabilul.

Trotuarul, mai mult de jumătate din lățimea carosabilului

Cei trei pensionari, Ion, Angel și Gheorghe, au venit pregătiți cu ruleta ca să măsoară lățimea străzilor, pentru exactitate: Belizarie are 6 metri pe partea carosabilă și fiecare trotuar are 3,4 metri. Pe această stradă sunt amenajate locuri de parcare pe o singură parte a străzii, mașinile fiind unele în spatele altora. 

„Oamenii și-au cumpărat tot mai multe mașini, dar locuri de parcare nu s-au mai făcut”, spune Ion Păroiu.

„Înainte era spațiu verde aici, iar oamenii nu merg pe aici, pe lângă partea carosabilă, pentru că se lovesc de copaci”, explică și Angel Stănescu despre aleea lărgită în urmă cu aproximativ 10 ani pe care sunt din loc în loc copaci, din fața blocului lor.

„Mi-a pus avertismentul în parbriz, lângă însemnul care spune că în mașină circulă o persoană cu handicap. Unde să îmi parchez mașina dacă nu lângă bloc?”, explică unul dintre pensionari. 

„Pe aici trec numai câțiva oameni”

Cei trei explică de ce sunt nemulțumiți de ce face Administrația Domeniului Public: în urmă cu câțiva ani, strada a fost reamenajată și s-au lărgit trotuarele, în detrimentul spațiului verde. Au rămas, din loc în loc, câțiva arbori care răsar pe trotuar, pe partea dinspre carosabil. 

Ei spun că trotuarele sunt prea late pentru o astfel de stradă pe care trece un om o dată la câteva minute: „Pe aici trec numai câțiva oameni, cei care locuiesc în zonă. Nu e nevoie de trotuare așa de late. Dar mașinile nu avem unde să le lăsăm și primim amenzi”.

„Pentru circulaţia pietonilor se vor amenaja trotuare, cu o lăţime cuprinsă între 1 şi 5 m, în funcţie de intensitatea circulaţiei şi de locul în care sunt amplasate acestea”, potrivit legii (art. 19 din Legea nr. 37/1975 privind sistematizarea, proiectarea şi realizarea arterelor de circulaţie în localităţile urbane şi rurale). 

44 de locuri de parcare de reședință pentru 133 de apartamente

Blocul în care stau cei trei are și în spate o parcare de reședință, construită pe un fost loc de joacă. 44 de locuri de parcare la 7 scări, adică 133 de apartamente. Practic, puțin peste 30% dintre locatari au unde să-și parcheze mașinile aproape de casă. 

Astfel, locuitorii zonei cer primăriei să amenajeze mai multe locuri de parcare în zonă. Una dintre soluțiile propuse de ei este aceea de a face parcări de tip „spic” pe ambele părți ale străzii, inclusiv pe o parte din trotuar. 

Practic, mai multe locuri de parcare amenajate pe Belizarie, astfel încât o parte să fie pe carosabil și o parte pe trotuar, nu ar încălca nici legea și nu ar deranja oamenii care merg pe trotuar, susțin pensionarii, care au făcut și o petiție pentru care au adunat 273 de semnături. 

„Ia uite, unde e mașina lui nea George, a adus-o până aici!”

Dar Primăria Sectorului 1 spune că „Administrația Domeniului Public Sector 1 nu poate amenaja locuri de parcare de utilitate publică pe ambele părți ale străzii Belizarie, întrucât aceasta are o lățime de 6 metri și sens unic”, iar „banda de circulație a vehiculelor pe străzile cu sens unic trebuie să respecte lățimea minimă de 3,5 metri, condiție ce nu va fi îndeplinită în cazul amenajării locurilor de parcare pe ambele părți părți ale străzii”. 

Am mers la pas, alături de cei trei pensionari, prin cartier. Cei trei vecini au găsit mașini de-ale altor vecini, care nu și-au găsit loc de parcare în apropierea casei. „Ia uite, unde e mașina lui nea George, a adus-o până aici!”, spun pensionarii după ce ne-am depărtat cam 3-4 minute de Belizarie. 

Oamenii din cartier dau ca exemple de bune practici alte străzi din cartier, cum sunt Neagoe Vodă sau Marinilor. Aici, locuri de parcare sunt amenajate pe ambele părți ale străzii, iar în zonă sunt și parcări precum propun cei trei vecini, de tip „spic”.

„La noi de ce nu se poate așa? E rea voință!”, spun oamenii. 

De aproape 6 ori mai multe amenzi decât pe o stradă paralelă

Păroiu a verificat cât rămâne liber pe trotuar dacă ar fi amenajate parcări tip „spic” sau perpendiculare cu trotuarul, parcându-și mașina astfel: 1,5 m rămân cu mașina parcată perpendicular cu trotuarul și 1,6 m, dacă e pusă în spic. 

Diferența dintre o stradă cu mai multe locuri de parcare, cum e Neagoe Vodă și una cu mai puține, ca Belizarie, se vede în sancțiunile date de Poliție: 81 de sancțiuni contravenționale s-au dat pe strada Belizarie anul acesta, iar pe Neagoe Vodă – 15, de aproape 6 ori mai puține. Pe Neagoe Vodă, trotuarul are 3,2 m, față de 3,4, cât e pe Belizarie. 

Problema locurilor de parcare este recunoscută chiar de Primăria Sectorului 1. „Într-adevăr, în București există o lipsă acută a locurilor de parcare, în condițiile în care numărul de autoturisme a crescut foarte mult, iar fostele administrații locale nu au făcut practic nimic ca să amelioreze această stare de fapt. Mai mult, s-a construit haotic și s-au redus spațiile verzi și locurile de parcare”, a fost răspunsul oficial către Libertatea.  

Administrația Domeniului Public din Sectorul 1 spune că administrează 10.122 de locuri de reședință și că este nevoie de 11.300. Practic, deficitul este de aproape 1.200 de locuri de parcare de reședință. Anul acesta s-au construit 100 de locuri de parcare de reședință și mai urmează încă 73 prin construcție de parcări automatizate pe structură metalică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News