Sunt peste 400.000 de cazuri de COVID-19 în SUA și numărul deceselor a sărit de 14.000, cea mai mare parte a victimelor fiind afro-americane.
Cel mai bine se vede cum balanța înclină în defavoarea bolnavilor de culoare în orașele cu cele mai mari comunități afro-americane: New Orleans, Chicago, Detroit.
Louisiana este al patrulea cel mai afectat stat american de noul coronavirus, iar cele mai multe decese cauzate de COVID din stat sau înregistrat în New Orleans, unde 60% din populație este de culoare.
Peste 70% din victimele COVID din Louisiana sunt afro-americane. Trebuie să analizăm datele, să vedem de ce e așa și să încercăm să reducem rata mortalității în aceste comunități.
John Bel Edwards, guvernatorul Louisianei:
Diferențe rasiale semnificative în rândul morților de COVID sunt raportate și în Detroit, Chicago și Milwaukee.
În Detroit, care are 80% populație de culoare, sunt cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus din statul Michigan. 40% din decesele înregistrate în Michigan sunt din Detroit.
În Chicago, cu 30% populație de culoare, 70% din cei infectați sunt afro-americani. Aici sunt înregistrate peste jumătate din decesele raportate la nivelul întregului stat Illinois.
Știm că există inechități și rasism în sistemul de sănătate publică. Criza de COVID nu face decât să le scoată la suprafață.
Ngozi Esike, directorul Departamentului de Sănătate Publică din Illinois:
Conform statisticilor, foarte puțini afro-americani au asigurare medicală. În plus, majoritatea nu beneficiază de asistență medicală de calitate în cartierele în care locuiesc, unde spitalele și clinicile ar fi prost dotate și cu personal slab pregătit.
Specialiștii din sănătate susțin că, dincolo de inechitățile semnalate, există și doi factori care pot duce la îmbolnăvirea cu predilecție a persoanelor de culoare și la creșterea riscului de des după contractarea noului coronavirus:
- proporția scăzută a celor care lucrează de acasă în perioada carantinei: doar 20%;
- numărul mare de afro-americani care suferă de obezitate, diabet, hipertensiune arterială.
Foto: EPA