Piața Unirii a fost plină vineri seară, 9 iunie, la gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film. În debutul evenimentului, regizorul Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a prezentat câteva dintre noutățile ediției și a prezentat invitații speciali care vor fi prezenți pe durata întregului festival în Cluj și la proiecțiile unor filme.
A adus apoi în discursul său greva profesorilor și protestele masive care au avut loc în ultimele zile în București. Ultimul, al treilea de la începutul grevei, a avut loc chiar vineri și zeci de mii de oameni – profesori, elevi, părinți – au făcut un marș din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni, trecând Podul Basarab.
Giurgiu a vorbit despre învățătoarea sa din școala primară, care a murit recent. „Fără ea probabil n-aș fi acumulat lucrurile pe care le-am acumulat în anii aceia importanți”, a spus regizorul.
„Această mișcare să nu aducă doar niște bani în plus”
L-a amintit și pe fostul ministru al educației Mircea Miclea, care a demisionat din funcție la mai puțin de un an de mandat după ce Guvernul nu a acordat educației bugetul promis. Miclea a avut o poziție fermă în ultimele săptămâni, îndemnând cadrele didactice să continue protestele și criticând Guvernul pentru măsurile cu care a încercat să le oprească.
„Cred că a fost singurul ministru al educației care a făcut acest gest. Și cumva, post demisia lui, a încurajat niște proteste masive care s-au finalizat cu alocarea unui miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ, s-a alocat 4,3% din PIB pentru Educație și o mărire salarială de 12%”, a spus regizorul, pe scenă.
„Mă raliez la ce a spus recent domnul Miclea, cu toții suferim, avem cu toții copii, știu că nu e foarte comod să vezi că ai examen și profesorii nu sunt acolo și tot calendarul se amână, dar mi-aș dori din toată inima ca această mișcare să nu aducă doar niște bani în plus și sper să facă ceea ce guvernanții de ieri, de azi, de alaltăieri au promis dar nu s-au ținut de cuvânt și anume să aloce minim 6% din PIB pentru educație. Dacă s-ar întâmpla lucrul acesta, cred că ar rezolva și salarizarea și alte probleme din sistem”, a conchis regizorul Tudor Giurgiu.
Discursul său a fost întâmpinat cu aplauze de către public.
Peste 200 de filme la TIFF
Directorul festivalului de film a mai avut poziții publice critice vizavi de activitatea Executivului. Anul trecut, a participat la mai multe proteste față de Ministerul Educației, după ce Pressone a arătat că ministrul de-atunci Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar.
În urmă cu câțiva ani, spunea despre Ministerul Culturii că „are o optică foarte strâmbă în ceea ce priveşte relevanţa şi fondurile pe care le acordă festivalurilor din toată ţara”, după ce TIFF a primit un buget mic de la stat. În 2018, a acuzat un director din același minister că „cerșește” bilete la premiera filmului „Moromeţii 2” al cărui producător este.
TIFF aduce anul acesta 200 de filme din 45 de țări și peste 1.000 de invitați, printre care actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 10.06.2023, 12:32
Reduceti la jumate salariile trantorilor bugetari si dati afara jumate din ei. Is pline ministerele de puturosi, de consilieri, de directii, de autoritati si alte chestii inutile inventate pt clientela. Reduceti la sfert aparatul complet inutil al unui presedinte inutil. PRIVATIZATI INVATAMANTUL AZI, NU PLATIM TOTI PT PROGENITURILE INUTILE ALE ALTORA