Președintele Vladimir Putin a folosit discursul de Ziua Victoriei de luni pentru a justifica invazia din Ucraina, dar, contrar unor așteptări, nu a anunțat o mobilizare în masă pentru efortul de război și nici nu a semnalat o intensificare a atacului, observă New York Times.
Vorbind în Piața Roșie din Moscova, el a reluat în mare parte afirmațiile sale recente, potrivit cărora atacarea Ucrainei a fost „inevitabilă” și „singura decizie corectă”. El a declarat că trupele rusești din estul Ucrainei luptă „pe pământul lor”, o indicație că Rusia nu are intenția de a renunța la controlul asupra teritoriului cucerit în ultimele luni.
„Voi luptați pentru Patrie, pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Putin, utilizând astfel simbolul conflagrației mondiale cu scopul de a construi sprijin pentru actuala invazie.
El a acuzat Occidentul că „se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea” și a atacat NATO . Aceste acuzații au fost respinse în mod repetat de oficialii americani și europeni. Chiar luni, secretarul britanic al Apărării Ben Wallace a respins declarațiile lui Putin, pe care le-a catalogat drept „fabulații”.
Discursul a fost, așa cum era de așteptat, un apel la luptă, care i-a calomniat pe apărătorii Ucrainei ca fiind „naziști”. Dar a fost de asemenea remarcabil pentru ceea ce nu a inclus.
Putin nu a încercat să proclame o victorie în actualul război, semnalând totodată că nu există un sfârșit iminent al conflictului.
Realizările armatei sale au fost într-adevăr mult sub așteptări. În vreme ce au avansat serios în sud, capturând orașe precum Herson sau Mariupol – unde o mică rezistență ucraineană continuă totuși să lupte, rușii s-au retras din zona Kievului și au înregistrat doar câștiguri teritoriale sporadice în Donbas, regiunea estică pe care Rusia spune acum că se concentrează.
Acest aspect al discursului a fost remarcat și de corespondentul Financial Times la Moscova, Max Seddon. „Cea mai mare absentă din discursul lui Putin a fost orice «victorie» reală. El a spus că trupele rusești luptă eroic în Donbas, dar nu a menționat Mariupol sau alte teritorii pe care Rusia le-a cucerit. Și nici nu a oferit vreun semn privind încheierea invaziei”, a scris jurnalistul.
Un alt aspect semnalat de New York Times este că liderul rus nu și-a reînnoit amenințările implicite cu războiul nuclear. Asta după ce el a avertizat la sfârșitul lunii trecute că țările care reprezintă o amenințare strategică la adresa Rusiei în timpul războiului din Ucraina se pot aștepta la lovituri „rapide ca fulgerul”.
Niciun indiciu cu privire la viitorul conflictului
Într-o discuție cu Sky News, fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova, Tony Brenton, a mers până acolo încât să considere că, dincolo de falsurile invocate de Putin pentru justificarea invaziei, discursul liderului de la Kremlin a fost unul rațional, care oferă o vagă speranță pentru pace.
Brenton a amintit că Putin a dat recent „semne îngrijorătoare” de „pierdere a controlului”. Dar fostul diplomat a observat că discursul de luni a fost „coerent” și „un demers foarte profesionist”. „Este încurajator și îmi dă senzația că avem de-a face cu un individ rațional cu care, sperăm, în timp, va fi posibil să se ajungă la o înțelegere rezonabilă pentru a pune capăt acestui necaz”, a spus Brenton.
O analiză ușor diferită a avut BBC, care a observat că, mai degrabă, Putin a preferat să fie ca de obicei criptic și să nu ofere comunității internaționale și adversarilor săi indicii cu privire la pașii pe care îi va urma.
„Este posibil ca Vladimir Putin să fi avut o oarecare satisfacție după toate speculațiile febrile din Occident legate de discursul din acest an de Ziua Victoriei. Dar, în ciuda legăturii previzibile dintre războiul de astăzi din Ucraina și lupta împotriva nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial, el nu a oferit niciun indiciu real cu privire la intențiile sale viitoare”, observă analiza BBC.
„Este Putin fericit să țină pe toată lumea la îndoială sau lipsa de detalii reflectă eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă?” – este întrebarea care poate fi pusă după discursul liderului de la Kremlin.
Un alt mesaj important al discursul lui Putin a fost menționarea victimelor rusești din Ucraina, o mențiune destul de rară.
Putin a declarat că „moartea fiecăruia dintre soldații și ofițerii noștri este o durere pentru noi toți și o pierdere ireparabilă pentru rude și prieten”, adăugând că a semnat o lege care „va oferi un sprijin special copiilor camarazilor morți și răniți”.
Moscova a făcut tot posibilul să evite o asumare publică a pierderilor de vieți omenești ale armatei ruse în Ucraina. De fapt, de la finalul lui martie, Rusia nu a mai publicat nicio cifră privind pierderile de vieți omenești. NATO estimează că până la 40.000 de soldați ruși sunt uciși, răniți, capturați sau dispăruți în Ucraina – un bilanț dramatic.
Un lider izolat
Un lucru ușor de observat a fost acela că pentru prima dată în lunga sa guvernare, Putin a fost singur la tribuna prezidențială din Piața Roșie, înconjurat doar de generalii și veteranii săi.
Kremlinul a precizat că niciun șef de stat străin nu a fost invitat, probabil un lucru relativ normal, ținând cont de faptul că Rusia se află totuși în timpul unui război.
Dar, observă Le Monde, provocarea Rusiei a fost aceea de a evita o serie de refuzuri și mai jignitoare decât cele din 2015, când numeroși șefi de stat au ocolit Moscova, la un an după anexarea Crimeei și în plin război în Donbas.
Chiar și parada militară a fost un eveniment ceva mai restrâns decât în alte ediții, un aspect pe care mulți observatori l-au legat de pierderile catastrofale de echipamente militare suferite de Rusia în Ucraina.
Zborul planificat al avioanelor a fost anulat, spre exemplu, din cauza vremii nefavorabile. În timp ce unii comentatori au observat că vremea nu a fost neapărat nefavorabilă, unii analiști au subliniat că chiar și un asemenea obstacol ar fi putut fi depășit.
Profesorul Michael Clarke, analist în domeniul apărării, a explicat pentru Sky News că țări precum Rusia și China pot folosi o tehnologie de dispersare a norilor, pentru a preveni ploaia în zilele în care au loc evenimente importante.
Apoi, relatări potrivit cărora zborul avioanelor de război a fost anulat și în alte părți ale Rusiei, de la Ekaterinburg în Urali până la Kaliningrad la Marea Baltică, au alimentat și mai mult suspiciunile.
„Nu pot exista uragane în toată țara”, a observat Iuri Fiodorov, un analist militar rus, adăugând că vremea rea nu este o explicație plauzibilă.
Nu a fost singurul element al paradei care pare să nu fi decurs conform planului. Trei tancuri trebuiau să se alăture paradei, însă doar două au fost văzute pe cameră, iar imaginile au fost foarte bine decupate pentru a nu arăta cel de-al treilea tanc lipsă. Profesorul Clarke a speculat că cel mai probabil, tancul lipsă „s-a defectat”, notează Sky News.