„Astfel de conținuturi și discursuri nu au ce căuta în sfera publică maghiară din Transilvania, regiune ce se definește de secole ca spațiu al toleranței religioase și etnice”, transmit cei patru semnatari.
Petiția intitulată „Ne delimităm cu fermitate de discursul rasist”, care până la ora publicării acestui material a strâns 780 de semnături, este semnată de fostul parlamentar UDMR, Péter Eckstein-Kovács, sociologii László Fosztó și László Nándor Magyari, precum și Attila Gáspárik, director al Teatrului Național din Târgu Mureș.
Inițiatorii petiției subliniază că tabăra de vară de la Tușnad a pornit acum trei decenii drept un spațiu pentru „promovarea înțelegerii reciproce și acțiunilor comune” între români și maghiari, dar „caracterul evenimentului s-a schimbat profund, devenind treptat un eveniment exclusiv al Fideszului (n.r. – partidul condus de Viktor Orban)”, lucru vizibil din tradiția de a se încheia cu discursul lui Viktor Orban.
„În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, spunea Viktor Orban în discursul de sâmbătă, declarația care a atras reacții multiple de condamnare
„Ideile exprimate în discursul lui Orbán din acest an, idei care au la bază prejudecăți rasiale și o teorie a „raselor” de mult defunctă, au atins cote alarmante chiar și în raport cu noua identitate a evenimentului definită de ideologii partizane, mesaje politice unilaterale, sau propagandă pură pentru Fidesz. Ne delimităm de acest discurs”, transmit cei patru inițiatori ai petiției.
Idei precum „neamestecarea raselor” și „decăderea Occidentului”, folosite de Viktor Orban în discursul de la Tușnad, „amintesc de retorica rasistă care a condus la al Doilea Război Mondial și la Holocaust”, se menționează în petiție.
Inițiatorii condamnă tăcerea reprezentanților politici și a unei părți a presei maghiare, despre care afirmă că transformă întreaga comunitate maghiară în complici. „Considerăm că UDMR, prin liderii ei, are obligația să se exprime în această chestiune și să se delimiteze de ideile rasiste lansate de Viktor Orbán”.
Sâmbătă, în fața a câteva mii de oameni, Orban a criticat puternic Occidentul pentru reacția la războiul din Ucraina, dar și pentru modul în care a gestionat fenomenul migrației sau problema drepturilor minorităților sexuale. Discursul de aproape două ore ținut de premierul maghiar Viktor Orban la cea de-a 31-a ediției a evenimentului intitulat Tusvanyos a fost primit diferit la Budapesta, fiind descris în presa maghiară fie „rasism din anii ‘40”, fie „ajutor pentru pace”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro