Suverana britanică a transmis mesajul guvernului condus de Boris Johnson, anunțând încă de la început că prioritatea este asigurarea Brexitului în 31 octombrie, scrie BBC News.
”Discursul reginei”, aşa cum este numit, a fost scris pentru suverană de către guvern şi prezintă în detaliu proiectele de legi pe care acesta şi le propune pentru anul care urmează.
„Prioritatea guvernului meu a fost întotdeauna asigurarea unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană în 31 octombrie. Guvernul meu prevede să lucreze pentru crearea unui nou parteneriat cu Uniunea Europeană pe baza liberului schimb și al unei cooperări prietenești”, și-a început regina discursul.
Guvernul lui Boris Johnson și-a stabilit politici „ambițioase” în materie de criminalitate, sănătate, mediu și Brexit, dar partidele de opoziție au considerat că discursul reginei a fost de fapt doar un „manifest electoral”, scrie BBC News.
Planuri privind condamnări mai dure pentru infractorii violenți și obiective privind reducerea poluării s-au numărat alături de Brexit printre cele 26 de puncte pe care le-a citit regina.
Dar, cum Boris Johnson nu are majoritate în Parlament, multe dintre proiectele de lege citite de regină ar putea să nu fie adoptate niciodată.
Discursul reginei este un moment încărcat de semnificații și tradiții și oferă guvernului în exercițiu, oportunitatea de a-și prezenta prioritățile pentru mandatul care urmează. În timpul discursului, regina citește legile pe care guvernul vrea să le treacă prin Parlament.
Ceremonia a început și anul acesta cu o procesiune, în care regina a călătorit de la Palatul Buckingham la Westminster cu trăsura.
La ceremonia de anul acesta, regina a fost însoțită de prințul Charles și soția acestuia, Camilla, după ce soțul său, ducele de Edinburgh, s-a retras din viața publică.
În mod normal, un discurs al reginei se întâmplă o dată pe an, dar nu a mai existat unul din 21 iunie 2017. Asta pentru că precedentul premier, Theresa May, a dorit ca sesiunea parlamentară să dureze doi ani, pentru a se putea concentra pe Brexit.