Niciuna dintre cele două părți nu a transmis un comunicat oficial după discuția dintre premierul britanic și cancelarul german, dar surse citate de BBC News spun că Merkel i-a transmis lui Johnson că un acord nu va fi niciodată posibil decât dacă Irlanda de Nord va rămâne într-o uniune vamală ceea ce face un eventual acord ”extrem de puțin probabil”.
Corespondentul BBC de la Bruxelles a transmis că oficialii europeni din echipele de negociere pentru Brexit nu împărtășesc toți poziția lui Merkel și că ceea ce susține ea nu reprezintă versiunea oficială convenită la nivelul UE.
Boris Johnson a transmis, săptămâna trecută, către Bruxelles varianta sa de acord pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceasta prevede o nouă opțiune pentru frontiera irlandeză: Irlanda de Nord să păstreze regulile comerciale ale UE pentru o perioadă de tranziție.
Premierul britanic numește această variantă drept un „compromis rezonabil” pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, scrie BBC News.
Principalul punct al variantei propuse de Boris Johnson presupune înlocuirea aşa-numitei „plase de siguranţă” de la frontiera cu Irlanda cu aranjamente vamale alternative.
Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.
Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.
Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi.