Potrivit lui Sîrskîi, discuția a avut loc luni seara și s-a concentrat pe situația de pe front. Ucraina a fost reprezentată de comandantul-șef al armatei ucrainene, șeful cabinetului prezidențial Andrii Ermak și ministrul apărării Rustem Umerov, iar SUA – de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul apărării Lloyd Austin și șeful Statului Major Interarme, generalul Charles Brown.

„Am vorbit despre situația de pe front, precum și despre ajutorul de care are nevoie Ucraina pe câmpul de luptă. Vom câștiga”, a scris Sîrskîi pe canalul său de Telegram.

Anunțul comandantului-șef al armatei ucrainene survine totodată în contextul unei vizite neașteptate efectuate marți la Kiev de secretarul de stat Antony Blinken.

Această vizită ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al SUA într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov, notează France-Presse, potrivit Agerpres.

„Această călătorie îşi propune în primul rând să transmită un semnal puternic pentru a-i linişti pe ucraineni, care se află evident într-o situaţie foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul de est, cât şi pentru că ruşii îşi extind în prezent atacurile transfrontaliere la Harkov”, a declarat un oficial american de rang înalt la bordul trenului cu care Blinken a sosit marți dimineața la Kiev.

Șeful diplomației americane intenţionează mai ales să „detalieze modul în care ajutorul nostru va fi pus în practică, astfel încât să le întărească apărarea şi să le permită să recâştige iniţiativa” pe câmpul de luptă, a adăugat acest oficial, citat sub rezerva anonimatului.

De la aprobarea ajutorului pentru Ucraina, la sfârșitul lunii aprilie, SUA au deblocat 1,4 miliarde de dolari din cele 61 de miliarde promise. Ajutoarele militare aprobate până acum provin din stocurile existente, în principal sisteme antiaeriene Patriot şi NASAMS, precum şi muniţii pentru artilerie.

Fluxul de ajutor este de aşteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înţelegere asupra asistenţei acordate Kievului, transmite France-Presse.

Urmărește-ne pe Google News