Proiectul de lege nu se afla pe ordinea de zi a Senatului, ci a fost trecut acolo cu o jumătate de oră înainte de a începe şedinţa plenului, scrie senatorul USR Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de facebook.
Proiectul a trecut cu 81 de voturi “pentru”, 22 “împotrivă” şi 27 de abţineri. USR şi UDMR au votat împotrivă, scrie edupedu.ro.
Libertatea a scris încă din luna noiembrie despre iniţiativa legislativă a senatorului PMP Vasile Cristian Lungu. În varianta iniţială a legii, senatorul PMP voia să scoată din şcoli ceea ce el numea “prozelitismul de gen” şi “prozelitismul de sex”.
În varianta legii votată astăzi, articolul 7 din Legea educației se modifică, la aliniatul (1), şi se adaugă următoarele prevederi:
- Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)
- e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași.
ONG: “O astfel de lege contravine principiilor nediscriminării”
Asociaţia MozaiQ condamnă adoptarea acestui proiect de lege: “Considerăm că o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România.
O astfel de lege nu face decât să meargă împotriva intereselor tinerilor din România și are potențialul de a crea în România un vacuum de informație cu efect direct asupra tinerilor LGBT, a bullyingului în școli și a instituționalizării unui regim punitiv împotriva cadrelor didactice din România”, potrivit unei reacţii transmisă către redacţie.
“Mai mult, este inadmisibil ca legea educației naționale să fie făcută fără o largă consultare în rândul cadrelor didactice, părinților și tinerilor, prin forumurile reprezentative”, continuă punctul de vedere al organizaţiei nonguvernamentale care militează pentru drepturile comunităţii LGBT.
Vlad Alexandrescu: Genul este conceptul de bază pe care se fundamentează egalitatea de gen
Şi senatorul USR Vlad Alexandrescu critică vehement legea, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook.
“Pentru cei care nu știu, genul, înțeles ca un construct cultural sau social, este conceptul de bază pe care se fundamentează egalitatea de gen, toate convențiile internaționale care condamnă violența împotriva femeilor, discriminarea de orice fel pe baza orientării sau identității sexuale. Conceptul de gen permite o educație atentă la diferențe, la sensibilitățile fiecărui copil, la posibilitatea lui de a se regăsi într-o societate inclusivă, în care orice specificitate este recunoscută ca o trăsătură și nu ca o dizabilitate”.
“Ce va aduce nou această lege? Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen înțeles altfel decât ca sexul natural”, mai scrie Alexandrescu.
Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților. Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura ”sexului slab” să se lase dominat de ”sexul tare”, iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor ”naturale”.
Vlad Alexandrescu, senator USR:
Potrivit senatorului, legea încalcă grav principiile antidiscriminării şi o serie de convenţii europene sau internaţionale.
“Accesul la cunoaștere al elevilor și studenților va fi blocat. România se aliniază unor poziții promovate de Ungaria lui Viktor Orban și de Polonia, devenind un regim în care s-a introdus poliția gândirii. Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, mai crede Vlad Alexandrescu.
Decizia e la Iohannis
Senatul este cameră decizională pe această lege. Astfel, după votul de astăzi, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iobannis. Acesta o poate accepta, iar apoi merge la Monitorul Oficial și intră în vigoare, fie o poate retrimite spre reexaminare Parlamentului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro