La discuțiile din Parlament au participat și secretarul general al ALDE, Daniel Chitoiu și secretarul general al PSD, Marian Neacș, potriit unor surse parlamentare.
Parlamentul se află, încă, în sesiune extraordinară, până în data de 19 iulie. În această perioadă, Guvernul poate adopta Ordonanțe de Urgență, iar zvonurile sunt că Executivul condus de Viorica Dăncilă ar lua în calcul ca marți, în ședința de Guvern, să dea o astfel de ordonanță pe amnistie și grațiere.
Ordonanța de urgență ar trebui să fie semnată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, asumat de ALDE. Rămâne de văzut dacă conducerea ALDE, care se reunește, de la ora 14.00, întro ședință, va fi de acord cu un astfel de demers care reprezintă, practic, o revenire a Ordonanței 13, care a dus la proteste masive, în 2017.
De altfel, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a avut o reacție diferită de cea a lui Liviu Dragnea și în privința suspendării președintelui Klaus Iohannis, el precizând că, dacă șeful statului respectă Constituția, nu se mai poate vorbi de declanșarea acestui demers.
„Atâta vreme cât președintele va respecta Constituția, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafață, nu știu dacă suspendarea mai trebuie să fie prima preocupare”, a spus Tăriceanu.
În plus, Tăriceanu preciza că atacul la CCR, pe legile justiției și Codurile Penale, reprezintă actiuni legale ale șefului statului, în timp ce Liviu Dragnea îl acuza pe Klaus Iohannis că încalcă Constituția și că face un abuz.
Și ministru Justiției, Tudorel Toader s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, luni, 16 iulie, la sediul Guvernului, cu o zi înainte de ședința de guvern de marți, 17 iulie, și în contextul discuțiilor tot mai insistente despre iminența adoptării unei Ordonanțe de Urgență pe amnistie și grațiere.
Comisia de la Veneţia a publicat, vineri, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.
Reacția PSD a venit prin vocea deputatului Eugen Nicolicea, care a criticat concluziile Comisiei de la Veneția.
Președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, spune că documenmtul prezentat de instituția internațională este un draft şi contrazice un raport al acestui for referitor la standardele europene privind independenţa sistemului judiciar. Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice, după concluziile Comisiei de la Veneția și să nu mai modifice legislația penală.