FOTO: Dragoș Sasu Vulvara / Libertatea
UPDATE: Președintele american Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, mercuri, în timpul summitului NATO de la Bruxelles, la numai câteva ore după ce liderul american a spus că Germania este ”prizoniera” Rusiei, deoarece cumără de la Moscova ”o mare parte din energia sa”. Tonul liderului american pare să se fi schimbat considerabil după întâlnirea cu cancelarul german.
”Avem o întâlnire excelentă. Discutăm despre costurile militare… vorbim despre schimburile comerciale”, le-a spus Trump reporterilor prezenți în sala în care cei doi lideri s-au întâlnit.
”Avem o foarte, foarte bună relație cu cancelarul. Avem o relație formidabilă cu Germania”, a adăugat el, spunând că și-a exprimat îngrijorările cu privire la o nouă conductă de gaze plănuită între Rusia și Germania.
Merkel a discutat despre migrație și schimburile comerciale cu Trump. Ea a menționat că are o relație bună cu Trump și că își dorește să coopereze pe viitor.
De asemenea, prima zi a summit-ului s-a încheiat.
UPDATE: Liderii NATO s-au întâlnit și au ieșit, în grupuri separate, din clădirea de la Bruxelles. Din imaginile de mai sus se poate observa că Donald Trump nu s-a aflat în același grup cu Angela Merkel. Președintele României, Klaus Iohannis, a fost în grupul în care se afla și cancelarul german.
La summitul NATO din aceste zile participă lideri din organizație, șefi de stat și miniștri. De exemplu, la prima întâlnire au luat parte Rose Gottemoeller – adjunctul NATO, Ursula von der Leyen – ministrul Apărării al Germaniei, Mevlut Cavusoglu – ministrul Apărării al Turiciei, Justin Trudeau – premierul Canadei și Jacek Czaputowicz – ministrul de externe al Poloniei. Pe toți aceștia îi puteți vedea în fotografiile de mai sus.
Liderii celor 29 de ţări membre NATO, printre care Donald Trump, Emmanuel Macron și Angela Merkel, se reunesc miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit care va fi dominat de discuţiile cu privire la contribuţiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianţei Nord- Atlantice. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Statele Unite, prin vocea liderului de la Casa Albă, cer ca toate ţările să aloce două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare, până în 2024.
România s-a conformat încă de anul trecut. Germania spune că nu poate să aloce această sumă, lucru care a tensionat relaţia dintre Angela Merkel şi Donald Trump. Dincolo de disputele între lideri, experţii militari au lucrat la decizii importante ale summit-ului care implică şi România.
Chiar şi în acest context, al neînţelegerilor din SUA şi o parte dintre aliaţii europeni, NATO anunţă decizia de a extinde organizaţia. Aliaţii sunt gata să hotărască invitarea în NATO a Republicii Macedoniei de Nord, după încheierea unui acord istoric cu Grecia, legat de numele acestui stat balcanic.
CITEȘTE ȘI: Anamaria Prodan și marea dragoste din copilărie, care a dat-o de pământ la propriu. ”Am uitat de frică și de amintirile triste”
FOTO: EPA