În cadrul declarației comune care a avut loc la București, Luminița Odobescu, ministrul român de externe, susține că parteneriatul strategic gândit de reprezentanții celor două țări dorește să aducă un plus privind siguranța cetățenilor din Ucraina și România, dar și stabilitatea în zonă.

„În plan bilateral, am reiterat angajamentul asumat la cel mai înalt nivel de aprofundare a cooperării bilaterale, inclusiv din perspectiva ridicării relației la nivelul de parteneriat strategic. Aceasta va contribui decisiv la asigurarea securității şi stabilității în regiunea Mării Negre şi va aduce beneficii clare pentru cetățenii români și pentru cetățenii ucraineni”.

Ce i-a cerut Zelenski ministrului de externe al Ucrainei să facă în România

Luminița Odobescu a adăugat că a reconfirmat ministrului de externe al Ucrainei că România „va continua să participe la procesul de implementare a formulei de pace propuse de preşedintele Zelenski, precum şi la demersurile comunităţii internaţionale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina şi împotriva Ucrainei”.

Andrii Sybiha a precizat care este motivul pentru care Zelenski, președintele Ucrainei, a decis ca noul ministru de externe să-și organizeze prima vizită diplomatică în România.

„Preşedintele Zelenski m-a trimis în România pentru a sublinia hotărârea noastră pentru consolidarea relaţiilor bilaterale. Mulţumim pentru susţinerea pe care guvernul şi poporul român o acordă ucrainenilor încă din primele zile ale războiului! România este singura ţară cu care Ucraina şi-a propus să atingă nivelul parteneriatului strategic în timpul războiului. În urma discuţiilor de astăzi, sunt convins că acest parteneriat la funcţiona în continuare în beneficiul ambelor popoare şi deja am început să lucrăm asupra documentelor privind parteneriatul strategic”, a afirmat Andrii Sybiha.

Andrii Sybiha a transmis României și românilor mulțumiri pentru donarea sistemului Patriot. Diplomatul ucrainean a subliniat că decizia țării noastre a fost de o importanță crucială și o să „sporească considerabil” capacitatea Ucrainei de a apăra vieţile, oraşele şi infrastructura critică „de atacurile teroriste” ruseşti.

„Am avut un schimb de opinii cu doamna ministru pentru tragerea a răspundere a statului agresor. (…) Vom continua să lucrăm împreună pentru ca Marea Neagră să devină un spaţiu de circulaţie liberă. Trebuie să reluăm transportul maritim în Marea Neagră”, a precizat diplomatul ucrainean.

Acesta a arătat că s-a discutat şi despre deschiderea unui punct de trecere a frontierei „cu control comun”, susține News.ro.

„În dimineaţa aceasta, pentru mine a fost cumva nenatural să nu aud sunetul sirenelor pe care le aud în fiecare zi”, a mărturisit oficialul ucrainean.

 
 

Urmărește-ne pe Google News