China le-a cerut celor două țări să reducă tensiunile și să evite acest „cerc vicios”. În timp ce regimul de la Beijing își intensifică eforturile de mediere în Orientul Mijlociu, Deng Li – mâna dreaptă a lui Wang Yi – a avut o conversație telefonică cu omologul său din Arabia Saudită, Waleed bin Abdulkarim El-Khereiji. Cei doi au făcut un schimb de opinii asupra situației critice din regiune.
China a cerut Israelului să nu răspundă printr-o acțiune militară
În timpul convorbirii cu ministrul israelian de externe Israel Katz, Wang a afirmat că țara sa este foarte îngrijorată de tensiunile cu Iranul. Wang este convins că menținerea conflictului și mai ales amplificarea sa cu un nou atac din partea Israelului nu ajută pe nimeni.
„Se speră că toate părțile vor proceda cu prudență pentru a preveni căderea situației într-un cerc vicios”, i-a transmis Wang pentru Katz, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.
Wang a cerut, de asemenea, o încetare a focului „imediată, completă și permanentă” în Gaza. În plus, a cerut Israelului eliberarea tuturor ostaticilor, spunând că aceasta este soluția pentru a stinge conflictul din regiune.
Wang și-a susținut intervenția afirmând că vocile comunității internaționale sunt clare, cerând tuturor părților să revină cât mai curând posibil pe calea politică și să ajungă la o „coexistență armonioasă” a popoarelor evreiești și arabe.
„Aceasta este modalitatea corectă de a obține stabilitate și securitate durabilă pentru toate părțile, inclusiv pentru Israel”, a adăugat el.
Israel Katz a transmis Chinei că regimul de la Teheran rămâne o amenințare
Katz a postat pe X că, în timpul apelului, a „clarificat că Iranul este sursa principală pentru subminarea stabilității în Orientul Mijlociu”, adăugând că Teheranul „constituie o amenințare” atât direct, cât și prin împuterniciții săi, cum ar fi Hamas și Hezbollah.
„Ne așteptăm ca China să exprime o poziție echilibrată și corectă în raport cu războiul”, a spus el, subliniind că Israelul va răspunde atacului iranian asupra țării de la începutul acestei luni.
Apelul telefonic a venit la câteva zile după prima aniversare a militanților Hamas față de raidul din sudul Israelului, dar și pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la un război care să cuprindă tot Orientul Mijlociu din cauza escaladării recente a tensiunilor dintre Israel și Iran.
În schimb, China a felicitat Iranul pentru că face eforturi pentru aplanarea conflictului
Într-un apel separat, care a avut loc tot luni, ministrul iranian de externe, Seyyed Abbas Araghchi, i-a spus lui Wang că Teheranul este profund îngrijorat de riscul unei escalade generale a situației regionale actuale și nu dorește să vadă o extindere suplimentară a conflictului.
Araghchi a adăugat că „Israelul ar trebui să evite să-și asume riscuri și să procedeze cu prudență”.
„China a pledat întotdeauna pentru rezolvarea problemelor prin dialog și consultare și se opune exacerbării tensiunilor, extinderii conflictelor și aventurismului militar”, a spus Wang lui Araghchi.
Wang a spus că Beijingul este încântat să vadă că guvernul iranian desfășoară eforturi de mediere și își îmbunătățește înțelegerea cu părțile relevante și relațiile sale cu țările regionale.
Araghchi a salutat eforturile guvernului chinez de a ajuta la stoparea agresiunii israeliene asupra Gaza și din Liban și pentru a restabili pacea și securitatea în regiune, potrivit Agenției oficiale de știri a Republicii Islamice Iran.
Se spune că cei doi miniștri au discutat și despre viitoarea întâlnire dintre președintele iranian Masoud Pezeshkian și liderul chinez Xi Jinping, care va avea loc la summitul Brics de la Kazan, Rusia, săptămâna viitoare.
croco601 • 15.10.2024, 21:36
E clar: China este antisemită. China este Hamas. China se ascunde în tuneluri, sub spitale. Să vină Netanyahu să ne lămurească că albul este negru! Și invers.