La discuțiile informale care au avut loc în capitala Ungariei, pregătitoare pentru Consiliul JAI de luna viitoare, au participat miniștrii de interne din Ungaria, România, Austria și Bulgaria.
„Era foarte important pentru noi toți ca această întâlnire să rezulte într-un acord și să fie un succes pe calea noastră către lărgirea Spațiului Schengen cu granițele terestre ale României și Bulgariei. Și după discuții substanțiale, așa cum a spus și colegul și prietenul Sandor Pinter, am ajuns la un acord. Întâlnirea este un succes”, a spus Predoiu.
El a adăugat că obiectivul României, în discuțiile de la Budapesta, „a fost să creăm condițiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie”.
„A fost să creăm condițiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în acest an, 2024. Și cred că a fost un obiectiv comun, inclusiv al colegului și prietenului Gerhard Karner. Era important ca toată lumea să fie confortabilă, că munca foarte bună depusă de polițiștii de frontieră români și bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Ungaria, Austria, munca aceasta foarte bună care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs, va continua și după intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele terestre”, a punctat Predoiu.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat vineri, 22 noiembrie, la Budapesta, că România va deveni stat membru Schengen cu drepturi depline la 1 ianuarie 2025, iar decizia oficială se va lua la Consiliul JAI de la Bruxelles, care va avea loc pe 12 decembrie.
Totuși, intrarea efectivă în Schengen terestru a României va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor, nu la 1 ianuarie 2025, pentru că mai sunt pași de parcurs din punct de vedere tehnic și juridic, potrivit informațiilor Libertatea.
România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie
Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.
Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Denes • 22.11.2024, 18:15
Domnul Klaus Iohannis Marcel Ciolacu Kelemen Hunor (Viktor Orban ) si Catalin Predoiu sunt protectorii unei structuri de crima organizata transfrontaliera si alte infratiuni contra vietii ( PEDOFILIE ) care prin trecera frauduloasa de frontiera de stat in grup organizat mi-a ucis tatal prin Omor Califica art 189 cod penala , si face Politica de Stat pentru musamalizarea faptei de catre Politia Romana DEMISIA