„Elementele sunt foarte, foarte clare”, a spus Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă, în timpul unei vizite în Muntenegru, unde a estimat că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea „tuturor materialelor” de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Cancelarul social-democrat german se află sub o intensă presiune, exercitată atât de partenerii săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner, cât şi de opoziţia creştin-democrate, să ofere Kievului rachete Taurus.

Acestea au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi, cu ajutorul lor, armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Dar şeful guvernului federal continuă să se opună categoric. „Eu sunt cancelarul şi, în consecinţă, asta se aplică”, a amintit el luni, în timpul unei vizite la Sindelfingen, în sud-vestul Germaniei.

Scholz a argumentat deja că nu doreşte o implicare a militarilor germani în conflictul din Ucraina, iar operaţiunea de programare a rachetelor Taurus pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

De asemenea, livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucât forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina.

Totuşi, potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit de asemenea folosirea rachetelor Taurus.

Citiți și:

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Urmărește-ne pe Google News