Oleg Orlov a fost găsit vinovat, în octombrie 2023, de „discreditarea” armatei, dar, surprinzător, a fost condamnat doar la plata unei amenzi modice, un verdict foarte blând într-o Rusie care s-a obişnuit să-i încarcereze pe criticii regimului, notează sursa citată.
Spre surprinderea tuturor, procuratura solicitase doar o amendă, justificând-o prin vârsta şi starea de sănătate a opozantului. Ulterior, procuratura s-a răzgândit şi a făcut apel, deplângând pedeapsa „excesiv de uşoară”, şi a cerut o pedeapsă de doi ani şi 11 luni închisoare.
Patru luni mai târziu, disidentul a fost condamnat definitiv marţi, 28 februarie, la treizeci de luni de închisoare într-o colonie penală.
70-year-old Oleg Orlov, Soviet era dissident, co-chair of Memorial, hostage negotiator, and one of the most prominent human right defenders in Russia, is being taken from court, which sentenced him to 2.5 years in prison for „discrediting” the Russian army.
— Mediazona English (@mediazona_en) February 27, 2024
Video: Mediazona pic.twitter.com/wJOuNyGqBL
Înainte de începerea procesului, deschis vineri, 16 februarie, la Moscova, Oleg Orlov a declarat pentru AFP că este animat de „spirit de luptă”.
În timp ce majoritatea criticilor lui Vladimir Putin au fost încarceraţi sau forţaţi să plece în exil în ultimii ani, pe fondul accelerării represiunii, Oleg Orlov, care la începutul lunii februarie a fost calificat drept „agent străin”, a declarat săptămâna aceasta pentru AFP că rămâne în Rusia pentru a „continua lupta” şi nu se pune problema să se plece în faţa unei justiţii pe care o descrie ca fiind nedreaptă.
„Să mă pocăiesc, să mă recunosc vinovat în faţa judecătorilor? Ar fi ca şi cum mi-aş renega întreaga viaţă”, a spus disidentul. El se aştepta ca justiția rusă să-l găsească vinovat înainte de alegerile prezidenţiale de la jumătatea lunii martie, în care Vladimir Putin va triumfa, în lipsa unei opoziţii, şi îşi va aroga un nou mandat prezidenţial.
Oleg Orlov a fost acuzat pentru că a manifestat împotriva asaltului rusesc asupra Ucrainei şi pentru că a semnat un articol critic la adresa autorităţilor ruse publicat de grupul francez de presă Mediapart. Acest text acuza trupele ruse de uciderea „în masă” a civililor ucraineni şi denunţa „victoria” în Rusia a „celor mai întunecate forţe”, cele care „visau la răzbunare totală” după destrămarea URSS în 1991.
Condamnarea lui Orlov vine la câteva zile de la moartea, în închisoare, la 47 de ani, a unui alt celebru disident şi opozant rus, Aleksei Navalnîi.
Activ încă din anii 70, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii organizaţiei Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia pentru a păstra memoria represiunii sovietice şi care documentează represiunea din Rusia în perioada preşedintelui Putin. ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021 de către justiţia rusă, dar a primit ulterior Premiul Nobel pentru Pace în 2022, la câteva luni după începerea asaltului rusesc asupra Ucrainei.