Divizia de parcuri a Disney are peste 110.000 de angajați în SUA, între care 77.000 la Walt Disney World Florida și 32.000 la Disneyland în California.
Disney mai deține parcuri în Paris, Hong Kong, Shanghai și Tokyo.
Care sunt cauzele
Josh DAmaro, președintele diviziei de parcuri a Disney, a spus că decizia privind concedierile vine ca urmare faptului că parcurile redeschise funcționează la o capacitate limitată și a incertitudinii privind durata pandemiei.
Acesta spune că măsura a fost exacerbată de decizia statului american California, care are a impus restricții dure și din cauza cărora Disneyland nu a putut fi redeschis.
DAmaro a afirmat că societatea a încercat să evite concedierile prin reducerea cheltuielilor, suspendarea proiectelor și reorganizarea operațiunilor. Compania a anunțat că a plătit asigurări de sănătate tuturor angajaților trimiși în șomaj tehnic din luna aprilie.
De la profit la picaj
Disney este cea mai mare companie media din lume, având o capitalizare bursieră de 226 miliarde de dolari și peste 230.000 de angajați.
Divizia sa de parcuri a adus anul trecut venituri de 26 de miliarde de dolari, însă aceasta a fost afectată de măsurile de închidere ale autorităților.
Disney a pierdut 4,72 de miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru al acestui an, prima pierdere înregistrată în ultimii zece ani.
Veniturile diviziei au fost de doar un miliard de dolari, scăderea fiind de 85%. Divizia a avut un deficit de două miliarde de dolari, potrivit New York Times.
Colosul cu picioare de lut
Pe lângă parcurile de distracții, Disney mai deține posturile TV ABC și ESPN și studiourile de filme Marvel și Lucasfilm, plus serviciile de filme Disney+ și Hulu.
Acestea din urmă au crescut în pandemie, datorită timpului liber avut la dispoziție de oamenii izolați acasă, însă studiourile de filme au avut de suferit din cauză că cinematografele au fost închise, întocmai ca și parcurile.