S-au dus vremurile când sălile de lectură erau pline-ochi și când așteptai să se elibereze un loc ca să poți citi o carte la bibliotecă. Acum, în majoritatea sălilor vezi doar câțiva cititori. Mulți preferă să împrumute cărțile și să le citească acasă. Sunt și mai mulți, însă, cei care nu mai citesc deloc. Nu o spunem noi, ci datele oficiale. Ultima studiu în acest domeniu, efectuat de specialiști de la Institutul Național de Statistică arată că dispar bibliotecile din România. În 2016 au fost închise 279 de unități. Cea mai accentuată scădere o înregistrează bibliotecile școlare (sunt cu 208 mai puține biblioteci), potrivit cercetării INS intitulată “Activitățile unităților cultural artistice pe anul 2016”. Mulți tineri, dintre cei care citesc, preferă să-și cumpere cărțile. “Nu prea mai merg la bibliotecă, fiindcă acolo sunt condiționat de un termen de predare. Prefer să-mi cumpăr cărțile și să citesc acasă”, spune Ionuț, un tânăr din București.

Ieșenii, cei mai studioși români

De cealaltă parte, există și “excepții”: tineri cei care citesc mult și care vin la biblioteci pentru cărți rare și vechi: “Am citit tot ce am acasă, dar aici, la bibliotecă sunt cărți pe care nu le găsesc în altă parte. Vin aproape în fiecare zi”, ne-a spus Emanuel, un bucureștean de 16 ani, pe care l-am găsit ieri la Biblioteca Ion Creangă din București.

Unii tineri preferă cărțile on-line. Alții, își petrec ore bune în bibliotecă

Datele INS mai arată că cei mai studioși români sunt ieșenii. Astfel, în județul Iași s-au înregistrat cele mai multe volume împrumutate unui utilizator activ la bibliotecă. Un ieșean împrumută 15,7 volume/ an. De cealaltă parte, se află județul Ilfov cu 4, 6 volume împrumutate/an.

Cel mai mare volum de carte pus la dispoziţia publicului în anul 2016, a fost înregistrat în Municipiul Bucureşti (35.328.000 volume) şi în judeţul Cluj (10.222 .000 volume). Cel mai mic volum de carte pus la dispoziţia publicului s-a înregistrat în judeţul Ilfov (779.000 volume).

Dispar bibliotecile din România: doar 8 volume împrumutate anual

Conform aceleiași cercetări, studenții sunt cei care vin cel mai des la bibliotecă. Astfel,  cele mai multe volume eliberate unui utilizator s-au înregistrat în bibliotecile universitare, unde media a fost de 20 volume eliberate anual pentru un utilizator. Urmează bibliotecile judeţene, cu o medie de 17 volume eliberate pe un utilizator, bibliotecile naționale și bibliotecile municipale şi orăşeneşti, cu o medie de 13 volume eliberate pe un utilizator. În bibliotecile şcolare, media a fost de 8 volume eliberate .

Anca Râpeanu, manager la Biblioteca Metropolitană București, ne spune ce cărți mai citesc vizitatorii care le calcă pragul

La Biblioteca Metropolitană București (BMB) vin, în medie, 3.500 de vizitatori în fiecare lună. Anca Râpeanu, director BMB ne-a spus că , de obicei, în ”Top 10 -Cele mai citite cărți” se regăsesc 6-7 cărți din bibiografia școlară obligatorie, în special pentru Bacalaureat. ”Anul acesta, am avut un mix de lectură interesant,  în Top 10. Maitreyi, este pe primul loc , apoi Teatrul lui Caragiale, dar din când în când apare Harry Potter, Matilda, deci literatură pentru copii, dar și literatură Fantasy pentru tineri și adulți. Cred că încetul cu încetul ajungem să fim o biblitecă de timp liber și de educație extracurriculară”, ne-a declarat Anca Râpeanu.


Avertisment: Urmează o nouă criză economică mondială. Ne aflăm în ”Marea Bulă a Totului”, dar euforia de pe burse este la maximul ultimilor zece ani

Urmărește-ne pe Google News