Mai multe reforme din capitolul PNRR „România educată” au fost modificate față de forma inițială, a transmis edupedu.ro. Astfel, dispar peste 1.800 de laboratoare de informatică dintre cele 5.200, iar jumătate dintre microbuzele electrice școlare prevăzute în PNRR, adică 1.600 din 3.200, au fost scoase din plan, fără niciun anunț prealabil.

Ministerul condus de Ligia Deca a explicat că a propus „modificări raportate la nevoia reală din teritoriu” care la momentul depunerii PNRR „au fost doar estimate pe baza datelor existente în SIIIR”.

Totodată, în cadrul renegocierii unor ținte/jaloane din PNRR cu Comisia Europeană, s-a propus „ajustarea obiectivelor care nu au fost atinse în urma apelurilor de proiecte deja lansate și al căror calendar a fost deja extins de mai multe ori”.

Mai precis, spune instituția, este vorba despre:

  • Ajustarea indicatorilor din cadrul jaloanelor aferente dotării unităților de învățământ preuniversitar cu laboratoare de informatică. În acest caz, în urma apelului de proiecte, a reieșit că nevoia locală a fost mai mică decât estimarea inițială a Ministerului Educației.
  • Achiziționarea de microbuze verzi. Estimarea țintei inițiale la momentul depunerii PNRR-ului s-a făcut prin raportare la costurile de achiziție a unor microbuze electrice cu un număr de 8+1 locuri. Ministerul Educației a realizat o analiză de nevoi pentru identificarea localităților care au nevoie de microbuze școlare. În urma acestei analize a rezultat că UAT-urile solicită, în proporție mult mai mare, finanțare pentru microbuze de 16+1 locuri și, în unele situații, microbuze cu peste 16+1 locuri. Prin urmare, costurile autovehiculelor de transport au fost cel puțin duble față de estimarea realizată.
  • Un singur jalon din PNRR – grantul pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) – trebuie reconsiderat, întrucât CNR nu este încadrat cu statut de utilitate publică, așadar nu poate fi beneficiar al acestui tip de finanțare.

Urmărește-ne pe Google News