Luxor, Egipt

Oraşul Luxor de pe malul apusean al Nilului, cu 70.000 de locuitori, datează aproximativ din veacul al XIV-lea î.Hr. Lângă localitate se află Valea Regilor, Valea Reginelor, precum şi peste 40 de temple şi monumente funerare ale faraonilor. Existenţa acestora e ameninţată atât de lăcomia prădătorilor de vestigii arheologice, cât şi de însuşi fluviul sacru. Infiltraţiile de apă ale Nilului şi inundaţiile afectează an de an mormintele faraonilor.

Insulele Maldive, Oceanul Indian

Complexul de 1.200 de insule din Maldive este sortit pieirii, din cauza altitudinii joase la care se află şi a creşterii continue a nivelului oceanului, o consecinţă a încălzirii globale. Astfel, 80% din aceste insule sunt cu doar un metru peste nivelul mării, iar în curând apele care le scaldă ţărmul le-ar putea inunda, ştergându-le de pe harta lumii.

Veneţia, Italia

Veneţia este considerat unul dintre cele mai romantice oraşe de pe mapamond, fiind asaltat anual de milioane de turişti, datorită spectaculoaselor canale care îl străbat. Însă acest loc unic în lume riscă să piară. Şi asta pentru că, potrivit unui studiu, Oraşul Dogilor se scufundă cu aproximativ 1,5 cm pe secol, în ciuda eforturilor susţinute de pompare a apei din structurile sale subterane.

Machu Pichu, Peru

Machu Pichu sau “oraşul pierdut” e situat la peste 2.400 m altitudine şi e cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incaş. Însă această cetate e în pericol din cauza numărului mare de vizitatori, circa un milion anual, care provoacă destabilizarea şi chiar prăbuşirea unora dintre construcţiile de piatră.

Triunghiul de corali, Indonezia

Triunghiul de corali din Indonezia adăposteşte mai bine de 3.000 de specii de peşti şi circa 600 de tipuri de corali. Acest paradis marin e ameninţat de inconştienţa oamenilor, care pescuiesc excesiv, folosind pentru uciderea peştilor explozibili sau otrăvuri. Consecinţele acestor acţiuni criminale sunt dispariţia vietăţilor acvatice şi distrugerea habitatului lor.

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii şi cea mai lungă construcţie realizată vreodată de om. Din păcate, astăzi, pe aproape două treimi din cei 6.352 de kilometri, care reprezintă distanţa de la graniţa cu Coreea şi până în deşertul Gobi, zidul a fost distrus de eroziune şi de dezvoltarea necontrolată a aşezărilor umane din preajmă.

Zăpezile de pe Kilimanjaro

Considerat cel mai înalt munte din Africa (6.021 m), Kilimanjaro are un vârf (cel vestic) căruia localnicii îi spun Sălaşul lui Dumnezeu (Masai Ngaje Ngai). Indiferent de anotimp, piscul este îmbrăcat cu un strat de zăpadă. Însă în ultimii ani, “veşmântul” imaculat s-a micşorat treptat, din cauza topirii gheţii, tot un efect al schimbării climatice. Specialiştii spun că gheţarii care păreau eterni vor deveni, în doar cincisprezece ani, istorie.

 Fotografii: Northfoto, Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News