Aproape că nu există trotuar în București pe care să nu fie parcate nenumărate maşini, iar ca să le ocolească, pietonii sunt nevoiți să meargă pe carosabil şi sunt în pericol de a fi accidentaţi.
Printre sutele de autoturisme parcate în acest fell, o mare parte sunt cele pe care proprietatrii lor doresc să le vândă, acestea stând pe trotuare chiar și cu lunile și încurcând nu numai pietonii ci ocupând și locurile de parcare ale celor care folosesc zilnic autoturismul.
Pentru a face puțină ordine pe trotuarele din Capitala României, autoritățile vor să elibereze străzile de aceste mașini. Mai exact, ele vor fi ridicate și duse în alte locuri unde nu afectează traficul pietonal și nu ocupă locurile de parcare.
Este o nouă măsură, la care se gândesc cei din primărie, pentru a aerisi un pic spațiile destinate pietonilor, dar și pentru a crea locuri de parcare, a declarat viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, pentru Știrile TVR.
În acest moment, există deja cadru legal care permite ridicarea autoturismelor staționate sau parcate în zone interzise, numai că primarii Sectoarelor din București au declarat că nu vor să recurgă la o asemenea măsură. În plus, în București lipsa locurilor de parcare este o problemă stringentă, căreia încă nu i s-a găsit o rezolvare.
Cei care doresc să își vândă mașina vor fi obligați să o facă doar în locurile special amenajate, adică în târgurile de mașini, unde plătesc și o taxă pentru a-și expune autoturismul pe care doresc să îl vândă.
Autoturismele parcate pe trotuar vor putea fi ridicate de autorități
Autoturismele parcate pe trotuar sau staţionate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou de autorităţi, potrivit noilor reguli incluse într-o Hotărâre de Guvern cu privire la circulaţia pe drumurile publice, document care a intrat în vigoare în data de 21 ianuarie.
Executivul a modificat în luna decembrie 2016, printr-o Hotătâre de Guvern, regulile de ridicare a maşinilor care staţionează neregulamentar pe carosabil, dar şi a celor parcate pe trotuare. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 22 decembrie 2016 şi a intrat în vigoare sâmbătă, 21 ianuarie 2017.
Potrivit documentului, ridicarea autovehiculelor parcate sau staţionate neregulamentar va fi realizată de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia locală, cu excepţia cazurilor în care în autoturism se află persoane.